2014. május 24., szombat

Padlizsános-juhtúrós-paradicsomos lasagne


Többször készítettem már lasagnet különféle zöldségekkel, egy spenótos-ricottás változatot ITT meg is találhattok, de mind közül nálunk ez a padlizsános-juhtúrós  a kedvenc. Külön-külön is imádjuk az összetevőket, a padlizsánt minden formában, és a juhtúrót is ..... így egyben pedig egy igazán különleges ízhatást alkotnak.


Hozzávalók :

2 db padlizsán
25 dkg lasagne tészta
4 db paradicsom
10 dkg mozarella 
olívaolaj
só,bors

Besamelhez :

5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
5 dl tej
15 dkg juhtúró
só, bors

Paradicsommártáshoz :

1 kis doboz sűrített paradicsom
2,5 dl paradicsomlé
3-4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors, bazsalikom

Elkészítés :

Először a padlizsánokat felszeleteljük és besózzuk, hogy a keserű levét kiengedje, majd grillserpenyőben mindkét oldalát átsütjük egy kevés olívaolajon. 



Utána elkészítjük a besamelt és a paradicsom mártást:


A besamelhez 5 dkg vajon a két evőkanál lisztet átpirítjuk, és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, majd kevergetve addig főzzük amíg besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk kicsit, és kézi habverővel hozzákeverjük a juhtúrót.

A paradicsommártáshoz, olívaolajon megfuttatjuk az áttört fokhagymát, beleöntjük a sűrített paradicsomot és a paradicsomlét, befűszerezzük és pár percig összefőzzük.


Egy tűzálló tálban elkezdjük rétegezni a tésztát : aljára egy kevés besamel, kirakjuk a tésztalapokkal, ezt meglocsoljuk a paradicsom szósszal, erre jön egy sor átsütött padlizsán, tetejére paradicsomkarikák, megszórjuk pici borssal, sóval ( lehet még kis bazsalikomot, oregánót rászórni),  ezután egy réteg besamel ....



...megint egy sor tészta, paradicsomszósz, padlizsán, paradicsom, fűszerek , besamel .....stb.... amíg el nem fogynak a hozzávalók. Nekem 4 emeletes lett :)


A tetejét besamellel zárjuk és rászeleteljük a mozarellát, vagy amilyen sajtot szeretnénk. Nekem most Cserpes fonottka volt itthon, abból szeleteltem a tetejére.


180-200 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Amire a tetején megpirul a sajt, addigra a tésztalapok és átpuhulnak.


Jó étvágyat hozzá ! :-)

2014. május 20., kedd

Parmezános-rozmaringos keksz


Szerettem volna valami olyan sós kekszet sütni, ami sokáig eláll, és elő lehet venni, ha hirtelen megéhezünk és nincs másra idő, mint 2-3 szem kekszet bekapni. Reggelire vagy uzsonnára is kitűnő szerintem, egy jó kávé vagy tea mellé. Hosszas keresgélés után, végül az egyik saját édes alapkekszem receptjét változtattam meg, és kétféle ízesítéssel kipróbáltam. Nem csalódtam benne, nekem nagyon ízlik, és szerintem azoknak is fog akik kedvelik a mediterrán ízeket. A sajtot és a fűszereket is bátran le lehet cserélni, kinek az ízlése szerint, a lényeg, hogy a sajt valami karakteresebb ízű ( pl. Cheddar) legyen, a fűszer pedig bármi lehet, oregánó, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom .....
Nyújtani és szaggatni sem kell, csak egy hurkában összegyúrni és éles késsel felszeletelni, mintha szalámit szeletelnénk. Mélyhűtőben akár előre is begyúrhatjuk és frissen pár perc alatt kisütjük, így akár vendégváró falatnak is kiváló! :)





Hozzávalók: 

50 dkg liszt
25 dkg vaj
5 dkg reszelt parmezán sajt
2 egész tojás
2 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
3 púpos teáskanál zöld fűszer ( nálam az egyik adaghoz rozmaringot, a másikhoz bazsalikomot és szárított paradicsompelyhet tettem)
2-3 evőkanál víz az összeállításhoz

Elkészítés :

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sót és a sütőport. Hozzáreszeljük a parmezánt és elkeverjük a fűszerekkel együtt. A legvégén adjuk hozzá a tojásokat és amennyi víz szükséges, hogy egy jól gyúrható, de nem túl lágy tésztát kapjunk.
Amikor összegyúrtuk, két hurkát sodrunk belőle, és folpackba csomagolva pár órára hűtőbe tesszük, hogy szépen szeletelhető legyen. Ha nagyon sietünk, akkor mélyhűtőben fél óra is elég.




Amikor elérte a megfelelő keménységet, akkor éles késsel felszeleteljük, mintha szalámit szeletelnénk, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.





180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt kisütjük. Jól záródó dobozban hetekig eláll, már ha véletlenül nem fogy el addig ! ;-) 





Jó étvágyat hozzá ! .-)

2014. május 19., hétfő

Család-Barát főzés :)


Nagy megtiszteltetés ért a múlt héten, meghívást kaptam az M1 Család-Barát Magazin szombat reggeli műsorába, hogy süssek-főzzek az adásban. Az egyik kedves szerkesztő keresett meg a Mariannkonyha FB oldalán, hogy lenne-e kedvem vállalni.


Természetesen nagyon örültem a megkeresésnek, de meg is ijedtem kissé, mivel még soha életemben nem szerepeltem TV-ben, sőt még TV stúdió környékén sem jártam ..... erre Judit a szerkesztő nagyon aranyosan annyit mondott:  akkor épp itt az ideje elkezdeni .....:))


A két műsorvezető, Novodomszky Éva és Gaskó Balázs voltak, akik ugyanolyan közvetlen és barátságos emberek, mint amilyennek a képernyőn keresztül megismertem őket. Nyugtattak, hogy ne izguljak, és átsegítettek, amikor zavaromban elakadtam a mondat közben.

 
Azt az információt kaptam, hogy a vendég művész család ( Kerekes József és családja ) egyik kedvenc étele a rizseshús csirkemellből, ezért úgy gondoltam, egy régi bevált receptemet a Tavaszi rizseshús-t fogom elkészíteni friss tavaszi zöldségekkel, hogy ez az egyszerű házias étel, ez által kicsit színesebb és üdébb fogás legyen.



Desszertnek palacsintát készítettem, különféle töltelékkel, Házi eperdzsemmel, citromos túrókrémmel, nutellával. Sok kisgyermek volt a stúdióban, aminek különösen örültem, hiszen imádom a gyerekeket, és a velük való foglalkozás kicsit oldotta bennem a feszültséget. Szívesen sütöttem a palacsintákat egymás után ....kicsiknek ..... nagyoknak ....:))


A műsort több fellépő művész, zenekar produkciója színesítette, amit félszemmel a háttérből én is megnéztem, de közben szorgosan tettem-vettem, hogy időben elkészüljek az étellel. Szerencsére jól sikerült minden, ízlett a rizseshús és főleg a palacsinta és a frissen készített eperdzsemem aratott nagy sikert.


Összességében egy nagyon nagy élménnyel lettem gazdagabb, örülök, hogy részt vehettem ebben az igazán családi és baráti műsorban a Család-Barátban ! :-)



2014. május 9., péntek

Indiai házi sajt - PANÍR (paneer)


Többször hallottam már erről a PANÍR nevezetű indiai házi sajtról, de most készítettem először, viszont biztos nem utoljára. :) Az ötlet onnan jött, hogy pont volt itthon a hűtőben 2 üveg lejárathoz közeli zsíros tej, és nem szerettem volna kiönteni. Ahogy recepteket keresgettem, találtam a KIFŐZTÜK és a VEGAVARÁZS oldalán is, amelyek éppen csak mennyiségben tértek el egymástól, ezek alapján készítettem, de azért ide is leírom a receptet. A panírt csak zsíros tejből lehet készíteni, én Cserpes 3,5%-os házi tejből készítettem. Most elsőre a natúr változatot csináltam, de különféle zöld fűszerekkel, sóval, fokhagymával, snidlinggel ....stb. lehet ízesíteni. Ebben a sajtban az a jó, hogy lehet sütni-főzni, grillezni, nem folyik szét, de önmagában frissen szendvicshez, vagy salátákhoz is nagyon finom.



Hozzávalók : 
  • 2l zsíros 3,5%-os tej
  • 6 evőkanál citromlé (vagy 1 teáskanál citromsav)

Elkészítés :

Először a tejet egy fazékban felforraljuk. Lassú tűzön, óvatosan kevergetve tovább főzzük hozzáöntve a citromlé felét, majd lassan-lazán kevergetve hozzáöntjük a többi citromlét is, óvatosan egészen addig amíg kicsapódik a sajt és láthatóan elválik a zöldes-sárgás tejsavótól. 


Vigyázni kell, nehogy túl sok savanyító anyagot használjunk, ezért kell fokozatosan adagolni, mert akkor túl szemcsés lesz a sajtunk és nem fog összeállni. 


Ezután 10 percet állni hagyjuk, de már nem keverjük mert akkor összetörik. 


Közben kibélelünk egy szűrőt sűrű gézanyaggal, vagy vászonanyaggal, egy tál fölé rakjuk, és leszűrjük a sajtot, majd hagyjuk lecsöpögni. 


Amikor kihűlt összecsavarjuk az anyagot, így áttesszük egy kis tálba, attól függően milyen formát szeretnénk, majd a tetejére tehetünk egy kis nehezéket, hogy még a felesleges tejsavó kipréselődjön belőle, és szép egynemű állaga legyen a sajtnak.
Pár órára hűtőbe tesszük, utána szépen lehet szeletelni, és rögtön fogyasztható. A megmaradt tejsavót érdemes eltenni, lefagyasztani, mert kenyérsütéshez vagy kelt tésztákhoz kitűnően használható.


Pár csepp olívaolajon, kicsit megsózva grillezhetjük is, nagyon finom friss salátákhoz, vagy kockára vágva különféle ételekbe tehetjük, főzhetjük.


 Jó étvágyat hozzá ! :-)

2014. május 4., vasárnap

Anyák napi cukormentes narancskrémes torta


Anyák napjára készítettem ezt a cukormentes tortát, mivel Anyukám nagyon régóta cukorbeteg. Sajnos az utóbbi időben én is 160g-os CH diétán vagyok, ezért szorgalmasan számolom a CH grammokat, és próbálom átalakítani a régi receptjeimet diétás változatra. Ennek a tortának is az alapja egy régi, bevált kakaós piskótám nyírfacukros változata, a narancsos krémet pedig egy IR diétával foglalkozó oldalon ITT találtam. Nagyon finom lett, egyáltalán nem érezhető a xilitnek ( nyírfacukornak) semmi mellékíze, édesítő értéke megegyezik a cukoréval, ezért azonos mennyiségben kiváltható. A torta tetején 70%-os diabetikus csokoládéból készült ganache van.

Hozzávalók :


Piskótához :

2 dkg finomliszt
2 dkg holland kakaópor (cukormentes)
4 dkg kukorica keményítő
2 tojás 
2 evőkanál víz
8 dkg nyírfacukor
1 csipet só
0,5 csomag sütőpor ( 6g)

Krémhez :

3 db narancs
25 dkg mascarpone
3 dl tejszín
3 evőkanál zselatin
7 dkg nyírfacukor

Tetejére:

10 dkg 70%-os diabetikus csokoládé
1 dl tejszín 



Elkészítés :

Először a kakaós piskótalapot készítjük el a szokásos módon. Tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a nyírfacukorral és a 2 ek. vízzel, fehéredésig jól kikeverjük, a tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A lisztet, keményítőt, kakaót, és a sütőport egy tálba mérjük és jól összekeverjük. A sárgájás krémhez, óvatosan adagolva hozzákeverjük a tojáshabot és a lisztes keveréket, majd egy sütőpapírral bélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15- 20 perc alatt tűpróbáig kisütjük.



 

Amíg a piskóta kihűl, elkészítjük a narancsos krémet. A narancsokat jól megmossuk ( még jobb, ha tudunk venni bio narancsot) héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. Egy tálba rakjuk a mascarponét, a nyírfacukrot, a narancshéjat, és kb. 2dl narancslét, majd ezt jól kikeverjük. A tejszínt amennyire lehet jól felverjük ( nekem soha nem lesz teljesen kemény hab) és a mascarponés krémhez öntjük. Közben a maradék kb. 1 dl narancslében feloldjuk a 3 ek. étkezési zselatint és mikróban óvatosan felmelegítjük ( nem szabad forralni !), addig amíg teljesen el nem olvad, majd a krémhez öntjük és az egészet jól elkeverjük.





Amikor a piskóta kihűlt, az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt és visszatesszük a kapcsos tortaformába, és köré teszünk egy sütőpapírcsíkot, majd a narancskrémet ( még ilyenkor kissé folyékony) beleöntjük, és pár órára vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ha krém megszilárdult a tetejét bevonjuk a csoki ganache krémmel, ami úgy készül, hogy az 1 dl tejszínt felforraljuk, az apróra tördelt csokira öntjük, majd addig keverjük amíg a csoki elolvad és egynemű fényes krémet kapunk. Rásimítjuk a torta tetejére, és újra hűtőbe tesszük, amíg a csoki megdermed.






Isten éltesse az Édesanyákat !

Jó étvágyat hozzá ! :-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...