Oldalak

Oldalak

2013. február 6., szerda

Zabpelyhes keksz aszalt szilvával és csokival



Az egészséges reggeli vagy nasi jegyében ma zabpelyhes kekszet sütöttem, két féle ízesítéssel. Az alap zabpelyhes receptemet bekevertem, majd a feléhez aszalt szilvát és fahéjat tettem, a másik feléhez kakaót és csokilencsét. Ez most dupla adag, de a normál mennyiséget írom le, amiből kb.40db keksz készül. Ha valaki csak az egyik félét szeretné megsütni, akkor értelemszerűen az ízesítésből duplát kell számolni ( tehát : 10 dkg aszalt szilva, 2 evőkanál tej, 1 teáskanál fahéj ). Egyébként ezt az alapreceptet sokféle variációban sütöttem már, lehet mazsolával, aszalt áfonyával, mézeskalácsfűszerrel, kandírozott naranccsal, kókuszreszelékkel ......az ízesítések sora végtelen. :)




Hozzávalók :

12,5 dkg vaj
15 dkg cukor ( nálam fele fruktóz )
2 db tojás
13 dkg liszt ( 1/4-e teljes kiörlésű )
fél csom. sütőpor
1 csom. vaniliáscukor
15 dkg zabpehely ( kisebb szemű)
3 evőkanál citromlé
csipet só

Aszalt szilváshoz :
5  dkg aszalt szilva apróra vágva
1 evőkanál tej
fél tk. fahéj

Csokishoz :
1 evőkanál kakaó
2 evőkanál csokilencse
1 evőkanál tej
Elkészítés :

A vajat a tojások sárgájával, a vaniliáscukorral, és  a cukorral habosra keverjük. A száraz hozzávalókat ( liszt, zabpehely, sütőpor ) egy tálban összekeverjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A vajas keverékbe beleöntjük a zabpelyhes lisztet, jól összekeverjük végül beleforgatjuk a tojáshabot. A masszát elfelezzük, és egyikhez az aszalt szilvát, fahéjat, tejet keverjük, a másik feléhez pedig a kakaót, tejet, csokilencsét.
Sütőpapíros tepsire teáskanállal kisebb halmokat rakunk és vizes kanál hátuljával ellapítgatjuk, majd 180°-os sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.


Fémdobozban nagyon jól eltartható, tápláló egészséges reggeli vagy uzsonna lehet 1 pohár tejjel vagy kávéval.
Jó étvágyat hozzá ! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése