Nagy kedvencünk a cukkini, sokféle módon szoktam elkészíteni, ma egy finom tejszínes krémlevest főztem belőle, friss illatos bazsalikommal. Minden krémlevest egyformán készítek, csak a fűszerezésben van különbség, pl. a brokkolikrémleves, vagy a burgonyakrémleves is így készül, hagymát üvegesre, rá a zöldség, felönt víz, botmixer és tejszín. Röviden ennyi, de azért leírom részletesen is. Finom könnyű nyári leves, mégis laktató, és ami lényeg nagyon hamar elkészül.:)
Hozzávalók :
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 közepes cukkini
2 kisebb burgonya
2,5 dl tejszín
1 marék bazsalikom
leveskocka ( vagy ételízesítő)
só, bors
olívaolaj
Elkészítés :
A zöldségeket felkockázzuk, a fokhagymát átpréseljük. Kevés olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát és az áttört fokhagymát is megfuttatjuk. Utána rádobjuk a cukkinit, burgonyát és kevergetve tovább pároljuk. Közben fűszerezzük, sóval borssal, ételízesítővel, és egy marék bazsalikomlevéllel, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ha leveskockával ízesítjük, akkor azt is beledobjuk és puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük, beleöntjük a tejszínt, ha túl sűrű akkor vízzel pótoljuk, éppen csak összeforraljuk és már tálalhatjuk is.
Tálaláskor bazsalikomlevéllel és olívaolajjal díszíthetjük, vagy dúsíthatjuk még pirított zsemlekockával, parmezán forgáccsal, pirított tökmaggal .....stb.
Jó étvágyat hozzá ! :-)
Kipróbáltam, parmezán forgácsokkal a tetején, finom!
VálaszTörlésLegközelebb azonban a bors helyett vagy fehérborsot, vagy semmit nem teszek bele.
Köszönöm a receptet!
Örülök, hogy kipróbáltad a receptet és ízlik! :-) Természetesen a fűszerezést az ízlésedhez változtasd meg. Jó ötlet a parmezán, én is ki fogom így próbálni! Jó étvágyat hozzá! :-)
Törlés