És most következzen a Fekete-arany emeletes torta.
Hozzávalók:
Alsó szint:
(28cm-es sima piskóta)
6 db tojás
24 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
24 dkg kristálycukor
6 evőkanál víz
6 evőkanál étolaj
1 db 28 cm-es kapcsos tortaformában kisütve, majd ketté vágva.
(28cm-es brownie piskóta)
6 db tojás
18 dkg finomliszt
6 dkg holland kakaópor (cukrozatlan)
1 csomag sütőpor
24 dkg kristálycukor
6 evőkanál víz
6 evőkanál étolaj
1 db 28 cm-es kapcsos tortaformában kisütve, majd ketté vágva.
Felső szint:
(24cm-es piskóta)
6 db tojás
24 dkg finomliszt
24 dkg kristálycukor
1 csomag sütőpor
1tk. vaníliaesszencia
6 evőkanál víz
6 evőkanál étolaj
Ezt a mennyiséget 2 db kapcsos tortaformára elosztva sütjük ki, majd egyenként félbevágva lesz 4 db lapunk.
Csokoládékrém:
Hozzávalók:
7 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
20 dkg étcsokoládé (74%-os)
10 dkg tejcsokoládé
30 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 üveg Nutella
5 dkg durvára vágott török mogyoró
Elkészítés:
Egy kevés hideg tejjel elkeverjük a két pudingport, a többi tejet feltesszük forrni. Amikor már meleg hozzáöntjük az elkevert pudingot és sűrűre főzzük. Tűzről levéve hozzákeverjük a csokoládékat, apró kockára törve. Fóliával lefedve félretesszük hűlni. Ha picit csomós lenne, akkor fémszűrőn átpasszírozzuk, mielőtt a vajkrémhez adjuk. A vajat a porcukorral kihabosítjuk, és kanalanként hozzáadjuk a csokis pudingot, és kézi robotgéppel selymesre keverjük. A Nutellát és a mogyorót majd az összeállításnál használjuk.
Mascarponés túrókrém:
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 bio citrom reszelt héja
1 tk. vaníliaesszencia
25 dkg porcukor
1 csomag expressz zselatinfix
5 dkg aranymazsola
Elkészítés:
A túrót krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a mascarponét, a porcukrot, a citrom héját, a vaníliát, és kézi robotgéppel elkeverjük. A tejszínt félig felverjük, még kissé folyékony állapotában a túrókrémhez adjuk ráöntjük a zselatinfixet, és habosra keverjük. A mazsolát laponként fogjuk rászórni.
Fondant burkolat alá vajkrém:
30 dkg vaj
30 dkg porcukor
Robotgéppel kihabosítjuk, a lapok megtöltéséig félretesszük. Ezzel fogjuk kívül körbekenni a tortákat a burkolat alá.
Összeállítás:
Az alsó lapot rögtön a tortadobra tesszük, ez egy vastagabb torta alátét, ami elbírja a két emeletet, és fel lehet emelni így az egész tortát. A csokoládékrémből középre rákenünk egy keveset a tortadobra, hogy ne csússzon el a lap. Először brownie lappal kezdünk, megkenjük a csokikrémmel, körbecsurgatjuk a Nutellával, és a csíkokat végig szórjuk a mogyoróval. Erre kerül a fehér piskótalap, majd brownie, és legfelül sima piskótával zárjuk. Kívülről a vajkrémmel körbekenjük, amennyire lehet simára, kiegészítve a kisebb hepehupákat, lyukakat, majd hűtőbe tesszük hűlni, amíg teljesen megkeményedik rajta a vaj. Utána lehet majd burkolni.
A túrós felső emeletet szintén betöltjük, de ezt már egy vékonyabb tortakartonra tesszük, olyanra ami vagy pont akkora, vagy inkább kicsit kisebb mint maga a tortalap, hogy ne látszódjon ki alóla, amikor rátesszük az alsó emeletre. A négy lapot megtöltjük, a krémet három részre osztjuk, s ahogy rákenjük megszórjuk az aranymazsolával. Kívülről szintén bekenjük a vajkrémmel, és hűtőbe tesszük.
Burkolás hozzávalók:
2 kg fekete Smartflex tortaburkoló
5 db műanyag tortatipli a merevítéshez
Házilag sajnos nem lehet, vagy nagyon nehezen lehet csak feketét színezni, inkább csak szürke lesz, így mindenképp javaslom készen feketét venni.
A meghűlt vajkrémes tortákat egyenként beburkoljuk. Az 1 kg fondantot, ha túl kemény akkor egy kicsit mikróban rámelegítünk, és kézzel átgyúrjuk, majd nyújtófával egy szilikonlapon kinyújtjuk, amennyire csak tudjuk vékonyra, de azért ne szakadjon ki, vagy ne látszódjon át. A megfelelő méret után ráborítjuk, és körben a kezünkkel ráigazítjuk, majd simító lapáttal szépen elegyengetjük. A felesleget pizzavágóval szoktam körben levágni.
A 2 kg fondantból maradni fog valamennyi, de a díszítéshez is felhasználunk még, és kevesebbel nem tudnánk dolgozni, kinyújtani eléggé.
Az alsó torta közebébe és egy kisebb kör sugárban beszúrkáljuk a tortatipliket ( ha nincs akkor vastagabb szívószál is megteszi), a megfelelő méretre levágjuk. Erre kerül majd a felső torta, alá kenve egy kevés vajkrémet.
A felső torta köré egy vékonyabb fondant szálat sodrunk, hogy az összeillesztést eltakarja, majd a kagyló formájú mintázóval körbe nyomkodjuk. Arany porfestékkel ecsettel végig festettem.
A külső díszítésig hűtőbe tesszük.
Vajkrém virágok:
10 dkg fehércsokoládé
10 dkg vaj
A fehércsokoládét felolvasztjuk, és a szobahőmérsékletű vajra öntjük, kézi habverővel összedolgozzuk, fél órára hűtőbe tesszük. Utána kézi robotgéppel magas fokozaton kihabosítjuk. Fractal fekete gélfestékkel szürkés feketére színezzük.
Fondant virágok:
A fekete fondantból kinyújtunk egy kisebb lapot, virág kiszúróval kiszúrjuk, majd a szivacs szárítóra rakjuk. Közepét 24 karátos ehető aranyfóliával díszítjük, pici vízzel odaragasztva.
Macaron díszítés:
A macaronokat pár nappal előtte sütöttem, a tetejét aranyporral megfestettem, majd arany cukorgyönggyel megszórtam, a töltelék Baileyses csokoládé. Összesen 6 db van a tetején, ezért külön a macaron készítést nem írom le, mert ezért a mennyiségért nem érdemes neki állni, de ha mégis akkor a blogon találtok hozzá receptet. Nekem mindig van hova ajándékozni, vagy a héjakat le szoktam fagyasztani, ha csak ilyen kevés kell a tortára, de helyette bármi mással is díszíthetitek.
A fondant burkolatra a fehércsokis vajkrémből kétféle habcsővel virágokat nyomtam. A vajkrémre ültettem a macaronokat is, az fogja meg miután meghűl. Közé a fondant virágokból is tettem, ezek alá csak pici víz kell. A torta oldalára is tettem az ehető aranyfóliából kis darabokat. Végül egy fa HB beszúró került még rá, és egy 50-es csillámos számgyertya.
Sajnos készítés közben kevés fázisfotót tudtam csinálni, de azért párat kiteszek, ha még nem is olyan a minősége.
Burkolt tortákról segítséget még ITT találhattok, és biztatásul megmutatom az első emeletes burkolt tortámat, amiről ITT olvashattok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése