2012. július 8., vasárnap

Kovászos uborka

Bevallom ritkán készítek itthon kovi ubit, mert ami a boltunkban kapható, nagyon finom és mindenki szereti a családban, de gondoltam a házi azért mégis csak más....... és igazam lett ! :-)
Gyorsan meg is osztom a receptet, semmi extra nincs benne ( se bors, se babér stb.), csak a fokhagyma talán, de amúgy hagyományos klasszikus anyáink-féle kovászos ubi. Nálunk egész nyáron így vagy úgy, de nem fogyhat ki a hűtőből ! :)


Hozzávalók : ( 5 literes üveghez)

 
2,5 kg kov. való uborka
3 l víz
3 ek. só ( púpos)
2 csokor száraz kapor
4-5 gerezd fokhagyma
kenyér a tetejéreElkészítés:

Az uborkákat jól megmossuk, ha szükséges lekeféljük a kis szúrós tüskéit, levágjuk a végeit, és mindkét oldalon átlósan bevágjuk. Nem végig, hogy ne essen szét, de hogy könnyen szét lehessen szedni és belül is jól átjárja a lé.
Közben föltesszük forrni a vizet a sóval és hagyjuk kissé lehűlni.
Az üveg aljára teszünk egy csokor összehajtott száraz ( virágos) kaprot, és elkezdjük szépen körbe belerakni az uborkát míg el nem fogy.A közepébe beleszórjuk a fokhagymákat, és a tetejére szintén egy nagy csokor kapor. Utána óvatosan, hogy az üveg el ne pattanjon, ráöntjük a sós vizet, hogy teljesen ellepje. Erre azt a praktikát hallottam, hogy az üveget egy kés lapjára kell ráállítani és akkor nem pattan szét a melegtől.
Végül mehet rá a kenyér csücske, vagy egy nagyobb szelet, tetejére folpack és egy kistányér.Napos helyre tesszük ( ablakba, erkélyre, kertbe ...) és 2 - 3 nap múlva kész. Ebben a hőségben, az enyém 2,5 nap alatt megérett. Vigyázni kell nehogy tovább maradjon, mert akkor megpuhulnak az uborkák. A kenyeret mindenképpen le kell róla venni a 3. napon, és ha még nem elég érett akkor lehet hagyni még egy kicsit.

Amikor elkészült, leszedjük róla a kenyeret, kaprot és a levét leszűrjük, üvegbe, vagy jól záródó dobozba a hűtőbe tesszük.

Finom roppanósan érett.

 Jó étvágyat hozzá ! :-)

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...