Hát ennyi sok beszéd után :), következzen végre a recept:
Hozzávalók: ( 6 db bejglihez)
90 dkg finomliszt
25 dkg margarin (nálam vaj)
12,5 dkg zsír
10 dkg porcukor
1 dkg só
2,5 dkg élesztő ( nem kell felfuttatni!)
2 db tojássárgája
1 dl hideg tejszín (nálam Aldis zacskós)
2 dl hideg víz
+ 2 tojás a lekenéshez
Töltelék: (6 db bejglihez)
70 dkg dió
50 dkg kristálycukor
15 dkg kekszmorzsa
0,5 liter víz (nekem 0,4l elég volt)
reszelt narancshéj
pici fahéj
20 dkg mazsola
vagy:
70 dkg mák
50 dkg kristálycukor
15 dkg kekszmorzsa
0,5 liter víz (lehet kicsit kevesebb)
reszelt citromhéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
20 dkg mazsola
A tölteléket készítjük el először, a vizet kimérjük a cukorral, felforraljuk, vagyis cukorszirupot főzünk, majd a száraz anyaghoz öntjük. Jól elkeverjük, és megvárjuk míg teljesen kihűl. "Vizes homok" állagúnak kell lennie, ne legyen száraz, de ne is folyjon, kézzel teríthető legyen, akkor nem fog kirepedni a bejglink. Nekem a dióshoz jóval kevesebb víz kellett, kb. 0,4l, a mákos majdnem felvette a 0,5l folyadékot. Ezt ki kell tapasztalni, és óvatosan, csak részletekben hozzáönteni a szirupot. A diós, ha nagyon vizes lesz, nem lehet jól elteríteni a tésztán, és úgy tűnik majd mintha kevés lenne benne.
Elkészítés:
A lisztet a zsiradékokkal elmorzsoljuk,
hozzámérjük a többi hozzávalót, az élesztőt csak belemorzsoljuk, nem
kell felfuttatni, majd jól összegyúrjuk, kidolgozzuk a tésztát. Utána 6 db gombócba mérjük, az eredeti recept 27 dkg-ot ír, nekem 29 dkg-osak lettek.
Lefóliázva min. 2 órára a hűtőbe tesszük, de az sem baj, ha tovább marad.
A tészta nyújtásánál sem a deszkát sem a tésztát nem kell lisztezni. Téglalapra nyújtjuk ( kb.A4-es lap nagyság), ráterítjük a tölteléket, úgy hogy a széleken maradjon 1-1 ujjnyi, amit behajtunk, majd feltekerjük a bejglit. (Az elkészítés menetéről ITT találtok fázisfotókat.) Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, legfeljebb 3 db-ot süssünk egyszerre, legyen hely közte, mert különben összesülnek. Először tojássárgájával kenjük le, majd ha megszárad tojásfehérjével, ettől lesz szép márványos. Hurkapálcával végig megszúrkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen, kb. 25-30 perc alatt megsütjük. A teljesen kihűlt bejgliket fóliába/celofánba csomagolva hideg helyen tároljuk.
A házi bejglinek nincsen párja, megéri a fáradozást!
Jó sütögetést kívánok!
Jó sütögetést kívánok!
Mesések, nagy GRATULÁCIÓT***** 5 CSILLAGOS..
VálaszTörlésSzuper a recept. Köszönöm
VálaszTörlés