2013. december 25., szerda

Karácsonyi pulykasült



Minden évben dec. 25.-én nálunk hagyományosan pulykasült készül ebédre, párolt lila káposztával, krumplipürével vagy hagymás törtburgonyával (a marharostélyosból készült húsleves után). Próbálkoztam már többször, hogy esetleg változtatok a menün ......, de mindig leszavazott a család, mert állítólag Isteni finom.😉
Pulyka felső combból készítem, mert ez a része kicsit szaftosabb, nem száraz, és ha jól van megsütve, akkor csak úgy omlik-bomlik a hús a csontról. Különösebb fűszerezést nem igényel,  csak só-bors-majorannát szoktam rászórni, és amit köré pakolok, fokhagyma, hagyma, és valamilyen savanykás alma vagy birsalma is lehet vegyesen. Jól passzol még a pulykához a rozmaring és a kakukkfű is, de nálunk nem mindenki szereti, ezért csak a bevált fűszerezést használom. A receptet 1 kg-ra írom, de én 4 db combot (kb.3kg) sütök, mert mi 8-an üljük körül az asztalt. Persze ebből a mennyiségből még így is megmarad, de másnap, harmadnap is nagyon-nagyon finom ! 

Hozzávalók : (3-4 főre )

1 kg pulyka felsőcomb ( bőrrel együtt )
2  fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
2 db alma/ birsalma ( vegyesen is lehet )

bors
majoranna
1 dl fehérbor + víz
étolaj

Elkészítés :

A húst jól megmossuk, és a bőrét átpucoljuk, nehogy toll maradjon rajta. Jól besózzuk, beborsozzuk, és megszórjuk majorannával. Ha túl nagyok a combok, akkor a csont mellett  hosszában ketté szoktam vágni, hogy jobban lehessen elrendezni a tepsiben. Egy magasabb falú tepsit kissé kiolajozunk, és lerakjuk a befűszerezett combokat. Köré rakjuk a megpucolt fokhagymát gerezdekben és nagyobb cikkelyekben a vöröshagymát (4 felé), majd a tetejét is kissé meglocsoljuk az olajjal, aláöntünk kb. 1 dl fehér bort és 1 dl vizet, majd letakarjuk alufóliával és mehet a sütőbe.




A pulykasültnek ( és minden sültnek ) hosszabb idő kell, szépen lassan sütve, hogy jól átpuhuljon, belül szaftos, kívül szép piros ropogós legyen. Közepes hőfokon ( kb.170 fok ) általában a súlyától függően min. 2-3 óra szükséges. Nálunk 4 nagy pulykacomb készül (8 főre), ami legalább 3 óra hosszat lesz a sütőben.



1-1,5 óra múlva, félidőben  megnézzük, levesszük róla a fóliát, villával beleszúrunk, hogy elég puha-e a hús, kiszedjük a felesleges pecsenyelét egy edénybe, majd fólia nélkül mehet vissza a sütőbe, időnként meglocsolgatva, hogy szép pirosra süljön. Ilyenkor szoktam a fólia leszedése után az almákat köré rakni cikkelyekben héjastul, hogy ne főjön teljesen szét.




Mikor ilyen szép piros ropogós a bőre, akkor kivesszük a sütőből, párolt lila káposztával és krumplipürével tálaljuk.




 Jó étvágyat hozzá! :-)

2 megjegyzés:

  1. No, ez nálunk dettó így készül, igen nagy a sikere és roppant könnyen elkészíthető. Éhes is lettem tőle. Kár, hogy holnapra nálunk csirke lesz! De majd jól fűszerezem! ;-)) Boldog Ünnepeket!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...