2014. október 11., szombat

Csigakeksz




Az egyik legkedveltebb kekszem a csigakeksz, nagyon sokszor készítem, de valahogy még nem került a blogra.
Ezt most pótolom !:)
Sajnos az eredeti forrásra nem emlékszem, mert annyi helyen olvastam, és sokat változtattam is a recepten, hogy ropogósabb legyen, vagy jobban összeálljon. A készítése is többszöri próbálkozás után alakult ki, amolyan saját kárán tanul az ember alapon. Most már pillanatok alatt feltekerem és általában azonos nagyságú, szép kis csigákat sütök. Ehhez a tésztát pontosan kell elfelezni, amit le is mértem, hogy könnyebb legyen elkészíteni, és mutatom majd a feltekerés fázisait is. Mivel kétszeri hűtést igényel ezért nem túl gyorsan elkészíthető keksz, de előző nap is be lehet gyúrni, vagy feltekerve bármeddig lefagyasztható és frissen kisüthető.

Hozzávalók :

40 dkg liszt
10 dkg kukoricaliszt
20 dkg vaj
20 dkg cukor
2 db tojás
fél csomag sütőpor ( 6g)
1 csomag vaníliáscukor
pici só
3 evőkanál kakaó ( cukrozatlan lehetőleg Holland)

Elkészítés :

Először  a két féle lisztet összekeverjük és elmorzsoljuk benne a vajat, majd a kakaón kívül az összes hozzávalóval összegyúrjuk. Ezután elfelezzük a tésztát ( kb. 52-52 dkg), és az egyik felébe belegyúrjuk a 3 evőkanál kakaót. Két cipót készítünk belőle és folpackba csomagolva 1-2 órára hűtőbe tesszük. 

Először a fehér tésztát vesszük elő és szintén elfelezzük, két tekercset fogunk készíteni, mert így jobban lehet vele dolgozni. Sütőpapíron ( fontos!) egy téglalapot nyújtunk a tésztából, amilyen vékonyan tudjuk, majd félrehúzzuk. Ugyanígy elővesszük a kakaós tésztát megfelezzük és egy másik sütőpapíron kinyújtjuk.


A fehér tésztalapra a sütőpapír segítségével ráborítjuk a barna tésztát, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt. az alsó sütőpapír segítségével elkezdjük feltekerni, majd ebbe a papírba csomagolva betesszük a hűtőbe a tekercset 1 órára, vagy ha sietünk fél órára a mélyhűtőbe. A másik fél tésztákkal ugyanezt megcsináljuk, így két tekercsünk lesz.

A hűtés után elővesszük a tésztatekercset és éles késsel mint a szalámit szeleteket vágunk belőle és egy sütőlapra rakosgatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt ( ez sütőtől függ) kisütjük. Melegen még egy kicsit puha, de ahogy hűl ropogós lesz. Figyelni kell, mert hamar megbarnul a széle, és akkor már nem olyan szép.





Gyerekekkel együtt is egy jó buli, ez a játékos csiga-biga keksz készítése. :)





 Jó étvágyat hozzá ! :-)

8 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon szép! El is mentem a receptet. Jól jön, ha valami másra vágyik a család, mint a megszokott. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen ! Biztos sikered lesz vele ! :-)

      Törlés
  2. Szia!
    Egy adagból kb. hány darab keksz lesz? Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Virág !
      2 hosszabb rúd lesz, amiből minimum 70-80 db keksz lesz, attól függően milyen vastagra vágod. Jó sütögetést ! :)

      Törlés
    2. Nagyon örülök Gabriella! Köszönöm a visszajelzést! :-)

      Törlés
  3. Edesitőszerrel is elkeszithetö?
    Mennyi negyedannyit tegyek bele?

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom. 75 db. lett belőle ! A fehér tésztába tettem egy kiskanál citrom héjat, attól lett tökéletes !

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...