2015. április 17., péntek

Hamburger házilag



Ma " hamburger day"-t tartottam a családom és barátaim körében. :-)
Saját készítésű hamburger húspogácsa, házi sütésű buciban, házi barbecue szósszal, sajttal és sok zöldséggel ..... kell ennél több ?

Meg voltak elégedve vele, mindenkinek nagyon ízlett. :) Érdemes volt dolgozni, mert összehasonlítani nem lehet azzal amit a gyorséttermekben hamburgernek hívnak. Nagyon sok variáció létezik, mindenkinek meg kell találnia a saját ízesítését. Rengeteget kutattam a neten, a legtöbb receptben csak natúran sütik meg a húspogácsát kissé megsózva max. még egy kevés bors, de én inkább maradtam a jól fűszerezett hamburgerhúsnál, Gabojsza receptje alapján, kisebb változtatással.

Húspogácsa:

80  dkg darált marhahús (nálam fele marha-fele disznóhús)
1 fej lilahagyma ( apróra vágva)
2 gerezd fokhagyma
2 tojás sárgája
2 teáskanál magos mustár
3 evőkanál ketchup
2 tk. Worchester szósz
só, frissen őrölt bors

Zöldségek:

jégsaláta
lilahagyma
paradicsom
kalifornia paprika 

Továbbá:

1 csomag Cheddar lapkasajt

Házi  BBQ szósz

Elkészítés :

A húspogácsa hozzávalóit összekeverjük, és legalább egy éjszakára a hűtőben hagyjuk az ízeket összeérni. Másnap ebből a mennyiségből, 9 db húspogácsát készítettem egyenlően elosztva, és sütésig újra a hűtőbe tettem.
Fogyasztás előtt sütjük ki,  kevés olajat teszünk egy teflon serpenyőbe, és mindkét oldalát (nálam  8-8 perc) egy fémlapáttal lenyomva szép pirosra sütjük.




Házi barbecue szósz: 

1 üveg ( 5-7 dl) házi 100%-os paradicsomlé
2 kis doboz sűrített paradicsom ( Fácános)
1 kis fej lilahagyma apró kockára vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál cukor
1/2 teáskanál só
1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 babérlevél
frissen őrölt színesbors ( pár tekerés)
chilipehely 
olívaolaj

Elkészítés :

Az apróra vágott lilahagymát kevés olívaolajon üvegesre pároljuk majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, beletesszük a sűrített paradicsomot, sózzuk és hozzáadjuk a szerecsendiót. Kissé átforgatjuk, majd felöntjük a paradicsomlével és hozzáadjuk az összes többi fűszert. Addig főzzük, amíg eléri a megfelelő sűrűséget ( kb.  30 perc), utána kidobjuk belőle a babérlevelet.

Hamburger összeállítása :


A házi hamburgerzsemle receptjét ITT találjátok.

A hamburgerzsemlét kettévágjuk és egy üres teflonserpenyőben a vágott felüket kissé megpirítjuk.


A haburger bucit megkenjük a barbecue szósszal, erre tesszük a csíkokra vágott jégsalátát, egy pár karika lilahagymát, egy karika paradicsomot és kalifornia paprikát, majd erre jön a húspogácsa a ráolvasztott sajttal, a tetejére még egy kanál szósz és még egy kevés zöldféle, majd rátesszük a tetejét. Egy bambuszpálcikával tűztem meg, nehogy ledőljön a torony.



Fűszeres steakburgonyával tálaltam .....jó étvágyat hozzá ! .-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...