Ma " hamburger day"-t tartottam a családom és barátaim körében. :-)
Saját készítésű hamburger húspogácsa, házi sütésű buciban, házi barbecue szósszal, sajttal és sok zöldséggel ..... kell ennél több ?
Meg voltak elégedve vele, mindenkinek nagyon ízlett. :) Érdemes volt dolgozni, mert összehasonlítani nem lehet azzal amit a gyorséttermekben hamburgernek hívnak. Nagyon sok variáció létezik, mindenkinek meg kell találnia a saját ízesítését. Rengeteget kutattam a neten, a legtöbb receptben csak natúran sütik meg a húspogácsát kissé megsózva max. még egy kevés bors, de én inkább maradtam a jól fűszerezett hamburgerhúsnál, Gabojsza receptje alapján, kisebb változtatással.
Húspogácsa:
80 dkg darált marhahús (nálam fele marha-fele disznóhús)
1 fej lilahagyma ( apróra vágva)
2 gerezd fokhagyma
2 tojás sárgája
2 teáskanál magos mustár
3 evőkanál ketchup
2 tk. Worchester szósz
só, frissen őrölt bors
Zöldségek:
jégsaláta
lilahagyma
paradicsom
kalifornia paprika
Továbbá:
1 csomag Cheddar lapkasajt
Házi BBQ szósz
Elkészítés :
A húspogácsa hozzávalóit összekeverjük, és legalább egy éjszakára a hűtőben hagyjuk az ízeket összeérni. Másnap ebből a mennyiségből, 9 db húspogácsát készítettem egyenlően elosztva, és sütésig újra a hűtőbe tettem.
Fogyasztás előtt sütjük ki, kevés olajat teszünk egy teflon serpenyőbe, és mindkét oldalát (nálam 8-8 perc) egy fémlapáttal lenyomva szép pirosra sütjük.
Házi barbecue szósz:
1 üveg ( 5-7 dl) házi 100%-os paradicsomlé
2 kis doboz sűrített paradicsom ( Fácános)
1 kis fej lilahagyma apró kockára vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál cukor
1/2 teáskanál só
1/2 mokkáskanál őrölt szerecsendió
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 babérlevél
frissen őrölt színesbors ( pár tekerés)
chilipehely
olívaolaj
Elkészítés :
Az apróra vágott lilahagymát kevés olívaolajon üvegesre pároljuk majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, beletesszük a sűrített paradicsomot, sózzuk és hozzáadjuk a szerecsendiót. Kissé átforgatjuk, majd felöntjük a paradicsomlével és hozzáadjuk az összes többi fűszert. Addig főzzük, amíg eléri a megfelelő sűrűséget ( kb. 30 perc), utána kidobjuk belőle a babérlevelet.
Hamburger összeállítása :
A házi hamburgerzsemle receptjét ITT találjátok.
A haburger bucit megkenjük a barbecue szósszal, erre tesszük a csíkokra vágott jégsalátát, egy pár karika lilahagymát, egy karika paradicsomot és kalifornia paprikát, majd erre jön a húspogácsa a ráolvasztott sajttal, a tetejére még egy kanál szósz és még egy kevés zöldféle, majd rátesszük a tetejét. Egy bambuszpálcikával tűztem meg, nehogy ledőljön a torony.
Fűszeres steakburgonyával tálaltam .....jó étvágyat hozzá ! .-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése