Nálunk főleg én rajongok a családban a levenduláért, de a Citromos levendulás keksz -emet mindenki imádja a családban. Levendulaszörp-öt is tettem már el, édességekbe vagy bonbonokhoz szoktam felhasználni, és a nyári limonádéknak is egy különleges ízt és illatot kölcsönöz. Most levendulazselét készítettem, amit ugyan már kóstoltam, de most próbáltam itthon először befőzni. Jól sikerültek, nagyon szépek lettek, tettem az üvegbe egy-egy szál levendulát is díszítésnek, így még ajándéknak is nagyon mutatós. Palacsintákhoz, muffinokhoz, fagylaltokhoz bátrabbak húsokhoz és pástétomokhoz is fogyaszthatják, a lekvárokhoz hasonlóan.
Hozzávalók :
20 g szárított levendulavirág ( 2 marék )
30 dkg cukor ( nyírfacukor, nádcukor, fruktóz )
1 citrom leve
1 tk. citromsav
8 dl víz
1 csomag 3:1 dzsemfix ( vagy 12 g pektin )
Elkészítés :
A levendulavirágot a vízzel felforraljuk és 1 órát ( lehet többet is, akár másnapig) állni hagyjuk.
Amikor jól kiázott a virág, leszűrjük az aromás vizet egy fazékba és hozzáadjuk a cukrot, citromlét, citromsavat, dzsemfixet, és közepes lángon kevergetve felforraljuk, majd 2-3 percig lobogva főzzük. Üvegekbe töltjük, lehet bele 1-1 ág megmosott levendulát díszítésnek beletenni, majd pár percre fejre állítjuk és utána másnapig mehetnek a száraz dunsztba.
Jó étvágyat/kísérletezést hozzá ! :-)
Szia!
VálaszTörlésHa van kedved játszani, szeretettel várlak ezzel a recepttel a Vigyázz, kész, főzz! játékon: http://konyhavirtuoz.blogspot.hu/2015/06/nyari-izek-telire-vkf-73-fordulo.html
Köszönöm a meghívást, nagyon kedves vagy ! :)
Törlés