2015. augusztus 3., hétfő

Kedvenc tk. tönkölykenyerem



Vasárnap este még gyorsan összedobtam egy teljes kiőrlésű tönkölykenyeret, hogy legyen másnap reggelire. Tulajdonképpen nagyon könnyen elkészíthető, nem is nagyon kell dagasztani, inkább csak az időráfordítás sok, ami kb.2,5-3 óra a kelesztéssel és a sütéssel együtt. Az eredeti recept a Tipikus Flammeres oldalról származik, ahonnan már több kenyérreceptet kipróbáltam, és más 160 grammos szénhidrát diétás receptet, és még soha nem csalódtam. Ez a tönkölykenyér is a kedvencem,  nem az a nagyon tömör és száraz, mint amilyenek általában a 100%-os tk. kenyerek, hanem kicsit könnyedebb az állaga. Mivel teljes kiőrlésű, így lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezért sokkal egészségesebb, mint a fehér kenyér.

Hozzávalók :

430 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 g búzasikér
9 g só
19 g friss élesztő
345 ml víz

Elkészítés :

Két tálra lesz szükség, az egyikbe kimérjük a szárazanyagokat a másikban a langyos vízben elkeverjük az élesztőt. Az élesztős vízbe beleöntjük a lisztes keveréket, éppen csak összegyúrjuk, és letakarjuk a lisztes tállal és 10 percig kelesztjük. Utána kívülről a közepe felé haladva behajtogatjuk a tésztát és a közepébe nyomjuk, közben elforgatva a tálat .....utána 10 perc kelesztés letakarva ..... ezt megismételjük 4x, a negyedik gyúrás után letakarva a tállal 1 órát kelesztjük. Amikor letelt az utolsó kelesztési idő, akkor lisztezett deszkára borítjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt, és megformázzuk a kenyeret. Kicsit ellapogatjuk, majd minden oldalát a közepe felé hajtjuk, hogy egy négyszögletes formát kapjunk, majd vekniformára feltekerjük, és beletesszük a sütőformába. Letakarjuk és még 35 percet kelesztjük.
200 fokra előmelegített ( ha lehet légkeverés) sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük. A sütő aljába egy kis edénybe vizet töltünk, ettől a párától lesz a kenyér héja ropogós.




Jó étvágyat hozzá ! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...