Vasárnap este még gyorsan összedobtam egy teljes kiőrlésű tönkölykenyeret, hogy legyen másnap reggelire. Tulajdonképpen nagyon könnyen elkészíthető, nem is nagyon kell dagasztani, inkább csak az időráfordítás sok, ami kb.2,5-3 óra a kelesztéssel és a sütéssel együtt. Az eredeti recept a Tipikus Flammeres oldalról származik, ahonnan már több kenyérreceptet kipróbáltam, és más 160 grammos szénhidrát diétás receptet, és még soha nem csalódtam. Ez a tönkölykenyér is a kedvencem, nem az a nagyon tömör és száraz, mint amilyenek általában a 100%-os tk. kenyerek, hanem kicsit könnyedebb az állaga. Mivel teljes kiőrlésű, így lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ezért sokkal egészségesebb, mint a fehér kenyér.
Hozzávalók :
430 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 g búzasikér
9 g só
19 g friss élesztő
345 ml víz
Elkészítés :
Két tálra lesz szükség, az egyikbe kimérjük a szárazanyagokat a másikban a langyos vízben elkeverjük az élesztőt. Az élesztős vízbe beleöntjük a lisztes keveréket, éppen csak összegyúrjuk, és letakarjuk a lisztes tállal és 10 percig kelesztjük. Utána kívülről a közepe felé haladva behajtogatjuk a tésztát és a közepébe nyomjuk, közben elforgatva a tálat .....utána 10 perc kelesztés letakarva ..... ezt megismételjük 4x, a negyedik gyúrás után letakarva a tállal 1 órát kelesztjük. Amikor letelt az utolsó kelesztési idő, akkor lisztezett deszkára borítjuk, kinyomkodjuk belőle a levegőt, és megformázzuk a kenyeret. Kicsit ellapogatjuk, majd minden oldalát a közepe felé hajtjuk, hogy egy négyszögletes formát kapjunk, majd vekniformára feltekerjük, és beletesszük a sütőformába. Letakarjuk és még 35 percet kelesztjük.
200 fokra előmelegített ( ha lehet légkeverés) sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük. A sütő aljába egy kis edénybe vizet töltünk, ettől a párától lesz a kenyér héja ropogós.
Jó étvágyat hozzá ! :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése