2016. július 8., péntek

Tabbouleh (tabulé) saláta


A libanoni tabbouleh salátát, petrezselyemsalátának is hívják, mert autentikusan elkészítve rengeteg petrezselyem kell hozzá és csak pár evőkanál bulgur. Európában fordítottak az arányok, inkább a  bulgur van túlsúlyban, ezért bulgursalátának is szokták nevezni, és ehhez adják a zöldségeket és a zöldfűszereket. Akárhogy is nevezzük, a lényeg, hogy egy igazi nyári frissítő saláta, amely könnyű mégis laktató. Akár önálló ételként is megállja a helyét, diétába is jól beilleszthető, mert viszonylag kevés kalóriát és szénhidrátot tartalmaz. Köretként húsokhoz, rántott vagy grill zöldségekhez, halakhoz, sajtokhoz egyaránt jól passzol. Nálunk most rántott patisszonhoz készült, senkit ne tévesszen meg, olyan mintha halszeletek lennének. 


Hozzávalók:

1 bögre bulgur
1 szál kígyóuborka
1 kisebb kápia paprika
2 szem paradicsom ( ha lehet lucullus)
1 cs. zöldhagyma
1 cs. petrezselyem
1 cs. koriander
1 cs. menta
1 citrom
4 ek. olívaolaj
só, bors
chili (ízlés szerint)

Elkészítés:


A bulgurt kétszeres vízben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
A zöldhagymát karikára, a zöldfűszereket apróra felaprítjuk. A kígyóuborka és a paradicsom belsejét, magjait kiszedjük, és csak a külső húsát apró kockára felszeleteljük. 
A kápia paprikát először vékony csíkokra, majd szintén apró kockára vágjuk.
A citrom levét kinyomjuk, összekeverjük először a sóval, borssal, majd hozzáadjuk az olívaolajat. Egy kisebb befőttes üvegbe ha mindent belerakunk, lezárunk és jól összerázzuk, akkor tökéletes öntetet kapunk.
A kihűlt bulgurhoz először hozzákeverjük a zöldségeket, majd az öntetet, végül a zöldeket. Hűtőben hagyjuk 1-2 órát, hogy jól összeérjenek az ízek. Nem muszáj mindhárom féle zöldet használni, lehet csak petrezselyemmel, vagy csak korianderrel, és a tetejét megszórni kevés mentával ..... ez ízlés szerint, mindenki ahogyan szereti. 

 Jó étvágyat hozzá! :-)

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...