2016. december 26., hétfő

Karácsonyi gasztroajándékok


Ebben a posztban 3 karácsonyi gasztroajándék ötletet hoztam. Kettő új recept, és egy régebbi recept karácsonyi változata. Nálunk évek óta nagy divat a barátok/ barátnők körében saját készítésű dolgokat ajándékozni. Mivel nekem a gasztronómia a terepem, így én mindig valami finomságot készítek, a lánykám pedig az egyéb DIY ajándékokban jeleskedik.
Az első recept is egyik barátnőm ötlete alapján készült, tőle kaptam először ajándékba házi készítésű Baileys-t, ami nagyon ízlett. A másik a szokásos tojáslikőr receptem, kicsit átalakítva, narancsos változatban, hogy még karácsonyibb legyen. :) A harmadik pedig sokak kedvence a sós karamellkrém, ami kis gusztusos csatos üvegekbe töltve, mutatós és nem utolsó sorban nagyon finom ajándék.


Házi Bailey's

Hozzávalók:

500 ml tejszín
4 evőkanál kristálycukor
340 g cukrozott sűrített tej ( konzerv dobozos)
fél madagaszkári vaníliarúd ( vagy 1 teáskanál vanília esszencia)
100 ml erős feketekávé
400 ml whisky (vagy vodka is jó)

Elkészítés:
A tejszínt a vaníliarúddal felforraljuk, és félre tesszük. A cukrot borostyán színűre karamellizáljuk, majd apránként hozzáöntjük a még meleg tejszínt (a vaníliarudat kivesszük előtte). Lassú tűzön, állandó keverés mellett teljesen felolvasztjuk benne a karamellizált cukrot. Utána hozzáadjuk a sűrített tejet, és a feketekávét, és összeforraljuk. Tűzről levéve hagyjuk kihűlni, és csak utána öntjük hozzá a whiskyt. Üvegbe töltjük, időnként jól összerázzuk, és hűtőben tároljuk.

Sós karamellkrém

Hozzávalók:

200 g kristálycukor
250 ml zsíros tejszín (nálam Aldis zacskós)
fél madagaszkári vaníliarúd
100 g teavaj
1 mk. durva szemű tengeri só ( vagy sóvirág)

Elkészítés:
A cukrot feltesszük közepes lángon karamellizálódni egy kis lábasban, egészen rozsdabarna színig. Közben a tejszínt forráspontig melegítjük a vaníliarúddal ( utána kidobjuk belőle), majd  óvatosan a karamellhez keverjük, és újra addig melegítjük, míg teljesen egynemű lesz. Mindenképpen forró tejszínt kell hozzákeverni, mert különben nagyon kifut. Így is forrni fog, ezért kell apránként óvatosan hozzáadni a tejszínt, mert a karamellizált cukor nagyon tud égetni !!!
Tűzről levéve kockánként hozzákeverjük a vajat, majd a sót. Még langyosan üvegekbe töltjük, és ha kihűlt hűtőben tároljuk. Egy folyékony, selymes krémet kapunk, ami kitűnő süteményre, gofrira, palacsintára csorgatni, vagy csak úgy kanalazni. :)

Narancsos tojáslikőr

Hozzávalók:

5 tojássárgája
150 g porcukor
1 vaníliarúd kikapart belseje ( vagy 2 csomag vaníliás cukor)
250 ml tej
250 ml tejszín
250 ml vodka ( vagy más semleges alkohol)
1 narancs kifacsart leve (leszűrve)
1 teáskanál narancsesszencia (vagy 2 evőkanál narancslikőr)

Elkészítés:
A tejet és a tejszínt, a vaníliával és narancsesszenciával összeforraljuk, majd hagyjuk kissé hűlni.
Addig a tojássárgákat a cukorral kézi robotgéppel jól kikeverjük, és a langyos tejszínes tejjel összekeverjük, majd kevergetve forráspontig melegítjük. Nem szabad forralni, nehogy a tojás kicsapódjon! Hűlni hagyjuk, és a végén hozzákeverjük az alkoholt. Üvegekbe töltve, néha felrázzuk és hűtőben tároljuk. 1-2 nap szükséges, hogy igazán összeérjenek az ízek, és besűrűsödjön a krémlikőr.


A kézzel-szívvel készült ajándéknál nincs jobb! :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...