2019. január 7., hétfő

Hólabda vagy Kozáksapka


Most januárban próbálom bepótolni az ünnepek alatt elmaradt recepteket, mert a sok sütéstől semmi időm nem maradt a blogra. Ez a sütemény egy igazi klasszikus, ami nem is tudom hogyan maradhatott le eddig. Mindkét név azonos süteményt takar, csak ki-ki más néven ismeri. Nagyon sokszor elkészítettem már, még torta formában is, de valahogy mindig lemaradt a recept. Az év végi ünnepek alatt is többször megsütöttem, pl. munkahelyi karácsonyra, vagy szilveszteri partyra, így akiknek ízlett, és kérték tőlem a receptet, itt majd elolvashatják. Nem mondom, hogy egy gyorsan összedobható sütemény, de nem nehéz elkészíteni, csak inkább időigényes. Az összeállítás kétféle módon történhet, az egyiknél az üres piskótát szúrjuk ki pogácsaszaggatóval, és egyenként kenjük meg, a másiknál (ahogy én szoktam) megkenjük a piskótalapot a krémmel és utána szúrjuk ki a korongokat és kenjük meg az oldalát, de majd ezt még részletesen leírom a végén. Talán az üres  piskótát gazdaságosabban lehet kiszúrni, de megkenve gyorsabb, és lehet ügyesen, kevés leeső résszel dolgozni, ami egyébként sem vész kárba, mert "házi használatra" ugyanolyan finom. 😉 Ebből az adagból kb. 24 db 6cm átmérőjű hólabda/kozáksapka lesz. 


Hozzávalók:

8 egész tojás
8 evőkanál forró víz
25 dkg kristálycukor
25 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor 
1 csipet só

Krém:

5 dl tej
10 dkg finomliszt
20 dkg porcukor 
25 dkg vaj
2 evőkanál rumaroma ( vagy sütőrum)

Forgatáshoz:
20 dkg kókuszreszelék

Tetejére:
15 dkg 74%-os étcsokoládé + 1 teáskanál étolaj

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat ketté választjuk, a sárgájához mérjük a cukrot és a forró vizet, majd robotgéppel jól kikeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a kakaóval, majd a sárgájás krémhez forgatjuk. Legvégén a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és ezt is óvatosan hozzákeverjük. A masszát ketté szedjük, 2 db sütőpapíros tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt, egyenként kisütjük mindkét lapot. Amíg hűlnek a lapok elkészítjük a krémet.


A krémhez először a tejből és a lisztből egy csomómentes besamelt főzünk,  majd folpack-kal befedjük, közvetlenül a tetejére simítva, hogy ne bőrösödjön be, és teljesen kihűtjük. A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral és a rummal, habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a kihűlt besamelt, és azzal is jól kikeverjük. Egy sima illatos krémet kapunk.

Az összeállításhoz, az egyik piskótalapot megkenjük a krém kb. kétharmadával, ráborítjuk a másik lapot, majd 6cm-es átmérőjű kerek szaggatóval, kiszaggatjuk. Egyenként az oldalukat körben megkenjük a maradék krémmel, és kókuszreszelékbe forgatjuk. Arra a tálcára sorakoztassuk amiben tálalni szeretnénk, majd itt kenjük meg a tetejét. Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét, belekeverjük az étolajat, majd egy kávéskanál segítségével egyenként megkenjük a hólabdák tetejét, úgy hogy ne csorogjon a szélén túl.


Ezzel a recepttel kívánok Minden Kedves Olvasómnak, sikerekben, egészségben, örömteli pillanatokban gazdag,
 Boldog Új Évet!
😊




  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...