2012. március 25., vasárnap

Medvehagymás pogácsa

Megjelent a tavasz első hírnöke a MEDVEHAGYMA. Rögtön kerestem is egy pogácsa receptet, illetve kettőből sikerült összehoznom ezt a változatot. Limara receptjét változtattam meg egy kicsit, főleg a mennyiségek miatt.  Szerintem nagyon jól sikerült, érdemes kipróbálni. Egy könnyű, enyhén fokhagymás ízű, puha leveles pogácsa lett belőle kb. 40 db.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
10 dkg medvehagymalevél ( kb. 1 nagy csokor )
2 tojás sárgája ( +1 a kenéshez)
1 dl tejföl
25 dkg vaj vagy margarin
3 dkg élesztő
1 dl tej

1 dkg cukor ( 1 kockacukor )





Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót, és jól összedolgozzuk, majd fél órát pihentetjük.
A medvehagyma leveleket megmossuk, jól lecsepegtetjük és aprítógépben összevágjuk.
A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a vágott medvehagymalevél felét,  és az egészet összehajtjuk, mint egy tekercset, és 20 percig langyos helyen pihentetjük


Utána ismét kinyújtjuk, a maradék medvehagymát rászórjuk, összehajtjuk és ujjnyi vastagra nyújtuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Előtte vagy késsel becsíkozzuk, vagy a szaggatóval megszúrkáljuk ( karika mintára) a tetejét. Sütőpapírral bélelt sütőlapra rakjuk,  a tetejét megkenjük egy felvert tojással. 10 percig pihentetjük és utána szép pirosra sütjük.



Jó étvágyat hozzá ! :)


5 megjegyzés:

  1. Jaj de szeretnék most ilyen fincsiséget enni!:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól mutat benne a medvehagyma:) Imádom a pogácsákat, ez is egy remek darab:)

    VálaszTörlés
  3. Anyatigris , szívesen megkínálnálak :-)
    Trollanyu köszönöm :-)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm hogy megosztottad a receptet! Vettem medvehagymát a piacon, mert én is akarok ilyen gyönyörűséget sütni :)
    A 10 dkg medvehagyma nem elírás?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen!:) Nem elírás, de majd javítom egy nagy csokorra az egyszerűség kedvéért. Nem kell szigorúan venni, ízlés szerint kevesebbet vagy többet rakhatsz bele. A lényeg, hogy a kétszeri hajtogatáshoz megfelezzük a mennyiséget. Jó sütögetést ! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...