2012. október 21., vasárnap

Vadas marha zsemlegombóccal


Ritkán készítek vadast, inkább csak télen szoktam, pedig nagyon szeretjük. Most az eredeti recept szerint marhahúsból főztem, de csináltam már pulykacombból is, úgy is nagyon finom. Kétféle körettel készítem, mert a lányom csak makarónival/csőtésztával szereti, szerintem viszont zsemlegombóccal az igazi ! 😉Nem mondom, hogy kis vállalkozás, olyan két napos étel (a pácolás miatt ), de megéri a fáradozást!

Hozzávalók :

1 kg marhafelsál (vagy stefánia)
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 db babérlevél
2 karika citrom
1 evőkanál cukor
1 evőkanál mustár
1 dl tejföl
1 evőkanál liszt
só, szemes bors, borókabogyó, pirospaprika
étolaj


Zsemlegombóchoz :

35-40 dkg finomliszt
3 db szikkadt zsemle
3 dl tej
2 db tojás
2 dl víz

1 ek. étolaj

Elkészítés :

A marhahúst ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a répaféléket karikára, a hagymát cikkelyekre.
Kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, rátesszük a hússzeleteket és fehéredésig sütjük mindkét oldalán. Így lezárjuk a rostokat és szaftosabb lesz belül a hús.



Hozzáadjuk a fűszereket, só, szemes bors, kevés pirospaprika, babérlevél, 3-4 szem borókabogyó, és kevés vízzel félig megfőzzük, majd hozzátesszük a karikára vágott répaféléket, a citromot,  pótoljuk a vizet, hogy majdnem ellepje, és készre főzzük.
Nyersen nem szoktam előre bepácolni a húst, de ebben a páclében tartom legalább egy éjszakát a hűtőben és csak másnap fejezem be a főzést.




Másnap kiszedjük a húst, és a zöldségeket botmixerrel pürésítjük. Előtte ne felejtsük el kiszedni belőle a babérlevelet, és amennyire lehet a szemes borsot is. Ezért jobb, ha a borsot és borókabogyót teatojásba rakjuk, úgy főzzük bele.



A visszamaradt lábasban kevés olajon 1 evőkanál cukrot karamellizálunk, ebbe tesszük a lisztet, vagyis rántást készítünk, majd ehhez öntjük vissza a zöldségpürét, beízesítjük egy kis mustárral és tejföllel. A végén visszatesszük a hússzeleteket és összeforraljuk.

Közben elkészítjük a zsemlegombócot:

- apró kockára vágjuk a zsemléket és sütőben megpirítjuk
- 3 dl tejet felforralunk és a zsemlekockákra öntjük, hogy jól beszívja
- tálba szórjuk a lisztet, sót, ráütjük a tojásokat, az 1 ek. étolajat és vízzel csomómentesre keverjük
- a nokedlitésztához hozzákeverjük a tejes zsemlekockákat
- bő lobogó sós vízbe gombócokat szaggatunk nagyobb evőkanál segítségével (vagy lisztezett kézzel gombócokat formálunk)
-miután feljöttek a víz tetejére még 5-10 percig főzzük ( nagyságtól függően).













Ahogy már említettem nálunk kétféle körettel készül, csőtésztával is nagyon finom, de hagyományosan zsemlegombóccal tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá !😊


7 megjegyzés:

  1. Jajj, még reggeli előtt vagyok és most igencsak korog a gyomrom :) Ez az egyik kedvenc ételem, rég nem készítettem, mert a családban sajnos rajtam kívül nem szereti senki. Magam miatt meg nem álltam neki, de most megjött a kedvem. Jó kis recept, köszönöm. Meg van a hétvégi menü :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ötletet adtam ! Főzd csak meg magadnak .....mert megérdemled ! :-)

      Törlés
  2. Én is kipróbálom biztos fini lesz. Köszönöm a receptet

    VálaszTörlés
  3. Én is kipróbálom biztos fini lesz. Köszönöm a receptet

    VálaszTörlés
  4. Én már csak így készítem. Köszönöm,!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlik így! :-) Szívesen! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...