2012. december 9., vasárnap

Narancsos karácsonyi linzer



Az egyik kedvenc karácsonyi linzerem, minden évben megsütöm, puha omlós , illatos a narancstól, és jól záródó dobozban nagyon sokáig eláll. Narancsdzsemmel töltve a legmutatósabb, de csak simán különféle mintákra kiszúrva is nagyon szép. Ajándéknak sem utolsó ! :-)

Hozzávalók:

500 gr finomliszt
200 gr porcukor
250 gr vaj vagy margarin
1 narancs reszelt héja
3-4 evőkanál szűrt narancslé
2 tojássárgája
1 egész tojás
1 kk. sütőpor

Töltelékhez és díszítéshez:

narancsdzsem
vaníliás porcukor


Elkészítés:




A tésztát előző nap készítjük el, mert egy éjszakát pihentetni kell a hűtőben !

1. A narancsot jól megmossuk, héját lereszeljük, levét kicsavarjuk és átszűrjük.
2. A vajat, porcukrot, reszelt narancshéjat, robotgéppel jól kidolgozzuk, és apránként hozzáadjuk a tojássárgákat és a tojást.
3. Beledolgozzuk a sütőporral összekevert lisztet, és 3-4 evőkanál narancslét.
4. Cipót formálunk belőle és fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük.






5. Másnap a tésztát kb. 3mm vastagságra kinyújtjuk és mintákat szaggatunk. Ha meg szeretnénk tölteni akkor egy tepsi tele minta, egy tepsi közepén kiszúrva. Ami a közepéből kiesett, én azt is megsütöm, mert nagyon mutatós közé tenni a kicsi szíveket, csillagokat, de össze is lehet gyúrni és újra kiszúrni.






6. A sütésnél nagyon kell vigyázni, mert hamar megbarnul a széle, és akkor nem annyira szép.
 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 7-8 perc alatt kész. ( Nem szabad ott hagyni mert megég !)
7. Összekeverjük a porcukrot egy vaníliáscukorral, és ebbe forgatjuk a lyukas tetőket, illetve ami a töltetlen marad.
8. Kiskanál segítségével (vagy egy zacskó csücskét kivágjuk, és abból nyomjuk) egy kevés narancsdzsemet teszünk a formák közepébe, és rátesszük a porcukorba mártott tetejét. Saját készítésű narancslekvárt használtam, ami sűrűbb és nem folyik ki belőle.







Nagyon jó karácsonyi készülődést, sütögetést kívánok!
 Jó étvágyat hozzá! :-)













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...