2013. december 9., hétfő

Mézeskalács




Tavaly írtam már egy blogbejegyzést Karácsonyi mézeskalács  címen, amit ITT tudtok elolvasni, a régi jól bevált családi mézes receptünk szerint, ami hideg mézzel és vajjal készül, ezért 2-3 óra pihentetés után már süthető, és rögtön puha is lesz, viszont kicsit nehéz vele dolgozni, nehezebben nyújtható.
Ami ennek az új receptnek az előnye, hogy sokkal könnyebben formázható és formatartóbb mézeskalácsok süthetők belőle, ami főleg a díszítésnél (írókázásnál) nagyon számít. A tészta ízre ugyanolyan, összetétele és arányai is hasonlóak a régivel, nem is szerettem volna eltérni tőle, csak az elkészítésében van némi különbség. Ennél a receptnél össze kell olvasztani a mézet a vajjal, és pihentetni kell a tésztát egy éjszakát. Mindkét változat egyformán puha és finom.
Kezdő mézesezőknek mégis inkább ezt az új receptet ajánlom, ha van kellő idejük a pihentetésre, és be tudják gyúrni a tésztát előző nap. Egyrészt a fent leírt könnyebbség miatt, másrészt a mennyiség (50 dkg lisztből készül) is kicsit kevesebb, így kezelhetőbb  kb. 4 db sütőlapra való mézeskalácsot lehet belőle kiszaggatni.
Persze, lehet duplázni is az adagot, mert nagyon hamar elfogy!😉





Hozzávalók :

50 dkg liszt
10 dkg porcukor
25 dkg méz (vegyes virágméz a legjobb hozzá)
8 dkg vaj/margarin
2 teáskanál szódabikarbóna
3 teáskanál mézes fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, kardamom, csillagánizs, gyömbér, szerecsendió)
2 egész tojás


Írókához :

1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
1 teáskanál citromlé ( szűrt)
1 csapott evőkanál étkezési keményítő


Elkészítés :

A vajat a mézzel összemelegítjük, majd félretesszük kicsit hűlni.
Kimérjük a lisztet egy nagyobb tálba, összekeverjük a porcukorral, szódabikarbónával, mézes fűszerrel, és a közepébe beleöntjük a kissé ( villával) felvert tojásokat. Ezután hozzákeverjük a langyos méz-vaj keveréket és jól összegyúrjuk. Nem kell megijedni egy ragacsos, lágyabb tésztát kapunk, amit egy jól zárható dobozban másnapig hűvös helyen pihentetünk. Ha hűvös helynek csak a hűtő van, akkor nyújtás előtt pár órával ki kell venni, mert nem tudunk majd vele dolgozni.




Másnap a tésztát jól átgyúrjuk, és két cipóba vesszük, két részletben fogjuk lisztezett deszkán kinyújtani kb. 2-3mm vastagságra, és mintákat szaggatunk belőle. A maradékot összegyúrjuk, újból kinyújtjuk amíg el nem fogy a tészta, ügyelve arra, hogy minél kevesebbszer kelljen, mert a nyújtáskor mindig újra lisztet vesz fel a tészta, és így egyre keményebb lesz.






Sütőpapíros tepsibe ( sütőlapra) rakosgatjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 7-8 perc alatt kisütjük, míg szép mézbarna lesz. 
Vigyázni kell, nehogy ott hagyjuk, mert pillanatok alatt megég!





Az írókázáshoz, a tojásfehérjét robotgéppel elkezdjük felverni, és fokozatosan hozzáadagoljuk a keményítővel elkevert porcukrot végül a citromlét, amíg sűrűn folyós állaga lesz. A tojás nagyságától függően, lehet nem lesz szükség az egész cukormennyiségre, de általában 20 dkg porcukrot felvesz egy tojásfehérje. Nyomózacskóba rakjuk, aminek a csücskén apró lyukat vágunk, és mintákat rajzolunk a mézesekre. Száradás után jól záródó fémdobozban hetekig eláll.





Jó sütögetést, kellemes ünnepi készülődést kívánok !

Jó étvágyat hozzá ! :-)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...