A Panna cotta egy olasz desszert, tojás nélküli tejpuding, amit lehűtve tálalunk valamilyen gyümölcsszósszal, és/vagy friss gyümölccsel. Meleg nyári napokon, kitűnő hűsítő édesség, amit most cukormentes változatban, nyírfacukorral készítettem el. Lehet kis formákból kiöntve tálalni, vagy pohárkrémnek rétegezni a gyümölcspürével. Mindkét változatot megmutatom, érdemes kipróbálni, mert könnyen elkészíthető, mégis finom és mutatós desszert. :)
Hozzávalók :
2,5 dl tej ( 3,5% -os)
2,5 dl tejszín
3-4 evőkanál cukor ( nálam nyírfacukor )
1 csomag vaníliás cukor ( vagy egy vanília rúd kikapart belseje)
2 teáskanál étkezési zselatin ( por)
Málnapüréhez :
30 dkg málna ( + 10 dkg a tetejére )
fél citrom leve
2 evőkanál cukor ( nyírfacukor )
1 teáskanál étkezési keményítő
Elkészítés :
A tejet a tejszínnel, vaníliacukorral és nyírfacukorral felforraljuk. Tűzről levéve hozzákeverjük a 2 teáskanál zselatint, és addig keverjük amíg teljesen feloldódik benne, és krémes állaga lesz. Hagyjuk kicsit hűlni, majd hideg vízzel öblített formákba vagy poharakba öntjük.
A poharakat ferdén állítottam, hogy dermedés után málnapürével töltsem ki a másik felét. Amíg a pudingok hűlnek a hűtőben, elkészítjük a málnapürét.
A málnát a cukorral citromlével és 1-2 evőkanál vízzel összefőzzük, majd szűrőn átpasszírozzuk. Visszatesszük a tűzre és a kevés vízzel elkevert étkezési keményítőt hozzáöntjük, majd összeforraljuk amíg besűrűsödik.
Mikor langyosra hűlt a megdermedt pudingokra kanalazzuk és friss málnával és citromfű vagy mentalevelekkel díszítjük.
Jó étvágyat hozzá ! :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése