2014. június 9., hétfő

Panna cotta málnával - nyírfacukorral


A Panna cotta egy olasz desszert, tojás nélküli tejpuding, amit lehűtve tálalunk valamilyen gyümölcsszósszal, és/vagy friss gyümölccsel. Meleg nyári napokon, kitűnő hűsítő édesség, amit most cukormentes változatban, nyírfacukorral készítettem el. Lehet kis formákból kiöntve tálalni, vagy pohárkrémnek rétegezni a gyümölcspürével. Mindkét változatot megmutatom, érdemes kipróbálni, mert könnyen elkészíthető, mégis finom és mutatós desszert. :) 


Hozzávalók :

2,5 dl tej ( 3,5% -os)
2,5 dl tejszín
3-4 evőkanál cukor ( nálam nyírfacukor )
1 csomag vaníliás cukor ( vagy egy vanília rúd kikapart belseje)
2 teáskanál étkezési zselatin ( por)

Málnapüréhez :

30 dkg málna ( + 10 dkg a tetejére )
fél citrom leve
2 evőkanál cukor ( nyírfacukor )
1 teáskanál étkezési keményítő


Elkészítés :

A tejet a tejszínnel, vaníliacukorral és nyírfacukorral felforraljuk. Tűzről levéve hozzákeverjük a 2 teáskanál zselatint, és addig keverjük amíg teljesen feloldódik benne, és krémes állaga lesz. Hagyjuk kicsit hűlni, majd  hideg vízzel öblített formákba vagy poharakba öntjük. 




A poharakat ferdén állítottam, hogy dermedés után málnapürével töltsem ki a másik felét. Amíg a pudingok hűlnek a hűtőben, elkészítjük a málnapürét.
A málnát a cukorral citromlével és 1-2 evőkanál vízzel összefőzzük, majd szűrőn átpasszírozzuk. Visszatesszük a tűzre és a kevés vízzel elkevert étkezési keményítőt hozzáöntjük, majd összeforraljuk amíg besűrűsödik.
Mikor langyosra hűlt a megdermedt pudingokra kanalazzuk és friss málnával és citromfű vagy mentalevelekkel díszítjük.



 Jó étvágyat hozzá ! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...