2014. július 13., vasárnap

Bazsalikomos cukkini krémleves



Ma igazi nyári ebédet készítettem, hús nélkül sok zöldséggel: cukkini krémleves, grillezett sajt, vegyes zöldsalátával. A héten több blogon is láttam ezeket az ételeket, így jutottak eszembe.
Nagy kedvencünk a cukkini, sokféle módon szoktam elkészíteni, ma egy finom tejszínes krémlevest főztem belőle, friss illatos bazsalikommal. Minden krémlevest egyformán készítek, csak a fűszerezésben van különbség, pl. a brokkolikrémleves, vagy a burgonyakrémleves is így készül, hagymát üvegesre, rá a zöldség, felönt víz, botmixer és tejszín. Röviden ennyi, de azért leírom részletesen is. Finom könnyű nyári leves, mégis laktató, és ami lényeg nagyon hamar elkészül.:)

Hozzávalók :

1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 közepes cukkini
2 kisebb burgonya
2,5 dl tejszín
1 marék bazsalikom
leveskocka ( vagy ételízesítő)
só, bors
olívaolaj

Elkészítés :

A zöldségeket felkockázzuk, a fokhagymát átpréseljük. Kevés olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát és az áttört fokhagymát is megfuttatjuk. Utána rádobjuk a cukkinit, burgonyát és kevergetve tovább pároljuk. Közben fűszerezzük, sóval borssal, ételízesítővel, és egy marék bazsalikomlevéllel, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ha leveskockával ízesítjük, akkor azt is beledobjuk és puhára főzzük. Botmixerrel pürésítjük, beleöntjük a tejszínt, ha túl sűrű akkor vízzel pótoljuk, éppen csak összeforraljuk és már tálalhatjuk is.



Tálaláskor bazsalikomlevéllel és olívaolajjal díszíthetjük, vagy dúsíthatjuk még pirított zsemlekockával, parmezán forgáccsal, pirított tökmaggal .....stb.


Jó étvágyat hozzá ! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...