2014. november 12., szerda

Tócsni, lepcsánka, matutka ...


A krumpli tócsni egy hagyományos magyar étel, szinte az egész országban készítik, csak mindenhol más néven ismerik. A legelterjedtebb neve a tócsni, de nevezik lepcsánkának ( lapcsánkának), cicegének, krumpliprószának, rösztinek .....stb.... gyermekkoromban a nagymamám matutkának nevezte. Az elkészítése is legalább ennyire változatos, lehet más zöldségekből is készíteni, sárgarépából, céklából cukkiniből ... . A Cukkinis tócsni receptem az egyik legnépszerűbb bejegyzésem a blogon.
Most a klasszikus burgonyás alapreceptet szeretném bemutatni, ahogy a mi családunk szereti. A Mamám régen nem ilyen kis lepénykéket sütött belőle, hanem tepsiben sütötte ki az egészet, úgy hogy kizsírozta a tepsit, beleöntötte a masszát, tetejére locsolt még egy kevés zsiradékot és szép pirosra sütötte a sütőben.
Annyira imádtuk, főleg a szélét és a sarkát ami olyan jó ropogósra sült ..... az valami mennyei volt !!! :)

 
Hozzávalók :

1 kg burgonya
2 egész tojás
2 gerezd fokhagyma
4-5 evőkanál liszt ( burgonyától függ)

bors

olaj a kisütéshez


Elkészítés :

A burgonyát meghámozzuk és lereszeljük, majd hozzáadjuk a két tojást, az áttört fokhagymát,ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és ezt jól elkeverjük. Legvégén kanalanként csomómentesen elkeverjük benne a lisztet, annyit hogy ne túl folyós, de ne is legyen kemény massza. A mennyiség burgonyafajtától is függ, mert ha lisztesebb fajta akkor kevesebb kell, ha vizesebb akkor kicsit több.
10-15 percet állni állni hagyjuk, addig előkészítjük a serpenyőt, és felforrósítjuk az olajat, majd evőkanállal kis halmokat rakunk amit kissé ellapítgatunk, és mindkét oldalát szép pirosra kisütjük. Egyszerre annyit süthetünk, amennyi a serpenyőbe fér (nálam 4db), utána papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róla.
Langyosan fokhagymás tejföllel megkenve  a legfinomabb ! :)



Jó étvágyat hozzá ! :-)

5 megjegyzés:

  1. Nagymamám szódabikarbónát is tett bele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt még nem hallottam, de majd kipróbálom. Biztos lazább lesz tőle a tészta. Köszönöm az ötletet ! :)

      Törlés
  2. Az igazi Matutka ez Anyu is így készítette! Pusztavacson!!! Én most kezdem reszelni a krumplit!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy így készíted! Jó étvágyat hozzá! :-)

      Törlés
  3. Most találtam erre a receptre, régen készítettem, utánanézek, Vasadon sógornőmtől tanultam, ők is matutkának hívták ... köszönöm, ő is így készítette... :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...