2014. december 10., szerda

Zserbó pop cake avagy zserbógolyó


Régen szemeztem már a pop cake-kel, de valahogy eddig nem került rá sor. Most viszont karácsonyi ajándéknak eljött az ideje, és mindjárt egy tradicionális karácsonyi süti, pop cake változatát készítettem el. Kétféleképpen szokták készíteni a sütinyalókákat, az egyik amikor megsütnek egy tepsi süteményt és a tésztát összemorzsálják és ehhez kerülnek az adalékok, lekvár, mascarpone stb..... amitől összeáll. Ezt a variációt én még nem nagyon tudom elképzelni, mert ha már szépen egyben megsütöttem a sütimet, akkor sajnálnám összetrancsírozni, de maradék végek felhasználására pl. nagyon jó ötlet. A másik változat, amit most csináltam, hogy a kókuszgolyóhoz hasonlóan, darált dió, darált keksz az alapja. Az aszalt sárgabarack, baracklekvár, rum, és kívül a csoki hozzáadásával, összhatásában igazán finom zserbó íze van, egy falatnyi ízélmény. :)

Hozzávalók :

15 dkg darált dió
15 dkg aszalt sárgabarack
3 evőkanál narancslikőr ( vagy rum)
1 evőkanál víz
2 púpos evőkanál darált háztartási keksz
2 púpos evőkanál porcukor
2 evőkanál baracklekvár
1 teáskanál rumaroma

10 dkg étcsokoládé
1 teáskanál étolaj

Elkészítés : 

Először az aszalt sárgabarackot 1 órára beáztatjuk a narancslikőrbe ( vagy rumba) egy evőkanál vízzel, majd késes aprítóban összevágjuk. Egészen apró darabokra, de azért nem pépesre. A diót ledaráljuk, majd egy tálba tesszük az összes többi hozzávalóval és jól összegyúrjuk. Ha gyerekek esznek belőle, akkor az alkoholt ki lehet hagyni és csak vízbe és rumaromába áztatni a sárgabarackot is. A masszához én is rumaromát adtam, inkább csak az illata miatt.
Az összeállított masszából vizes kézzel golyókat formálunk ( 12 g) és egy tálcára rakosgatjuk, majd 1 óra hosszát a hűtőbe tesszük.

Addig vízgőz felett megolvasztjuk a csokit, elkeverjük az étolajjal, és ebben fogjuk megmártani egyenként a golyókat. Nem feltétlen szükséges pop cake pálcát beleszúrni, de igazából ez a lényeg, és ajándéknak, vendégvárónak nagyon jól is mutat. Eredetileg fordítva van, mint az igazi nyalókák, akkor a megmártás után egy hungarocellbe szokták beleszúrni amíg megszilárdul rajta a csoki, és utána pohárba ( csokorba ) téve tálalni. Nekem ez a fejjel lefelé változat jobban tetszik, így lehet a pálcát szalaggal díszíteni.  Így is szokták szervírozni esküvőkre, partykra, desszertasztalokon nagyon divatos édesség manapság. A csokiba mártás előtt beleszúrjuk a pálcát, megmártjuk a csokiban, lecsepegtetjük, sütőpapírra rakjuk, majd tetszés szerint megszórjuk darált dióval, cukorgyöngyökkel.



Kellemes ünnepi készülődést kívánok ! :-)

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...