2015. január 23., péntek

Zsebes karaj friss zsályával




Nea-nál Az otthon ízei blogban láttam meg ezt a csodásan színes húsételt, köszönöm az ötletet ! :-)
Nagyon könnyen és rövid időráfordítással elkészíthető, és ahhoz igazíthatjuk a receptet, amit éppen itthon találunk. Nem kell hozzá más, mint egy szép sovány sertéskaraj egyben, valami jóféle házikolbász vagy sonka, esetleg szalonna,  pár szelet sajt, és zöldfélék, fűszerek.
Sütőben készül, egyszerűen összeállítható, lefóliázva betesszük a sütőbe, és amíg sül készíthetjük a köretet illetve a többi fogást. Köretnek leginkább a burgonya illik hozzá, krumplipüré vagy hagymás törtburgonya, de bármilyen zöldsalátával is nagyon finom. Kiadós és ízletes étel, a hétvégi családi ebédekhez vagy vendégségekhez jó szívvel ajánlom. :)

Nálam így alakult a recept :

1-1,5 kg sertéskaraj
1 szál parasztkolbász
20 dkg trappista sajt
5 vékony szelet Feketeerdei sonka
1 kisebb kalifornia paprika
1 zöldpaprika
1 hegyes erős paprika
3 szál zöldhagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2-3 ágacska friss zsálya
2 dl fehérbor
só, bors, vegeta, fűszerpaprika (magyaros fűszerkeverék)
kevés zsiradék a sütőforma kikenéséhez




Elkészítés :

Az egybe karajt kb. 1-1,5 cm vastag szeletekre bevágjuk, úgy hogy az alja egyben maradjon, így alakítjuk ki a zsebeket.A húst befűszerezzük, sóval, borssal, vegetával, 1 tk. fűszerpaprikával (magyaros fűszerkeverék), zsályával, és 1-2 órát állni hagyjuk a fűszerben. Még jobb, ha előző nap ezekkel a fűszerekkel és pár kanál olajjal bepácoljuk és a hűtőben hagyjuk másnapig.
Addig felszeleteljük a kolbászt, paprikákat, zöldhagymát, fokhagymát megpucoljuk, sajtot vastagabb szeletekbe vágjuk.
Egy jénai vagy kerámia tál alját kikenjük zsiradékkal ( nálam mangalica zsír), belerakjuk a karajt, és elkezdjük a zsebeket megtölteni, lehetőleg egyformán, hogy a szeletelésnél szép mintát adjon ki.
A zsebekbe nálam 3-3 szelet kolbász, egy vékony szelet sonka, egy szelet sajt került és mind három paprikából 1-1 karika. A zöldhagymát és a fokhagymát köré raktam, a tetejét friss zsályalevelekkel szórtam meg.
Amikor elkészültünk a zsebek töltésével aláöntjük a 2 dl fehérbort, és alufóliával letakarva  kb. 1 óra hosszát sütjük a sütőben. amikor a hús megpuhult, levesszük róla az alufóliát, visszatoljuk a sütőbe és szép pirosra sütjük. 



Tálalásnál ferdén szeleteljük és a saját szaftjával meglocsolva tálaljuk.


Jó étvágyat hozzá ! :-)



2 megjegyzés:

  1. Ez valami gyönyörűséges! Hihetetlenül csábítóak a fotók. És mennyi finomságot csempésztél még bele. Valaki nem rég mondta, hogy almaszeletekkel is milyen finom. Fő a kreativitás! Mariannkám, nálad ebben nincs hiány.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea, tényleg nagyon finom husi ! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...