2015. április 26., vasárnap

Kijevi csirkemell


A pénteki Konyhafőnök műsor után határoztam el, hogy kijevi csirkemell lesz a hétvégi menü. Még soha nem készítettem itthon, nem is tudom miért, pedig nagyon szeretem. Egy régi kedves emlékem fűződik ehhez az ételhez .... a 90-es években volt egy lakáskultúra boltom, ahol az (üzlet)szomszédasszonyom kínált meg először ezzel a húsétellel. Az újpesti piacon volt egy büfé, ahol éttermeket felülmúló módon készítették a kijevi csirkemellet. Annyira finom volt, hogy évekig ide jártunk, ha erre támadt kedvünk. Most itthon is sikerült hasonló minőséget elkészítenem.;-) Nem túl bonyolult étel, egy fűszervajjal megtöltött csirkemell, amit aztán bepanírozunk és kisütünk. Inkább csak időigényes, hogy ne folyjon ki belőle a vaj a sütésnél, ezért többször hűteni kell, a vajat is külön és a betöltött húsokat is a panírozás előtt. Vannak olyan változatok ahol a petrezselyem mellé még tárkonyt is használnak, és olyan is ahol sajtot is kevernek a vajas töltelékbe, de az már nem az eredeti kijevi. Akkor sikerült tökéletesre, ha a kisütött húst felvágjuk a tányéron, a közepéből kifolyik a megolvadt fűszervaj.


Hozzávalók :

2 db csirkemellfilé
20 dkg vaj
1 nagy csokor friss petrezselyem
2-3 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors, szerecsendió

Panírozáshoz :

liszt
2 db tojás + pici tej
zsemlemorzsa 
só 
olaj ( a kisütéshez)

Először a fűszervajat készítjük el :

A szoba hőmérsékletű vajat elkeverjük az apróra vágott petrezselyemmel, a zúzott fokhagymával, kevés borssal, sóval. Majd annyi részre osztjuk, ahány húst fogunk tölteni, és egyenként a halmokat folpackba tekerjük, kis rudakat formázva, és mint a szaloncukrokat feltekerve a két végét a fagyasztóba tesszük őket.


Elkészítés :

Előkészítjük a húsokat, felvágjuk nagyobb szeletekre, majd szép vékonyra kiklopfoljuk őket. Sózzuk, frissen őrölt borssal megszórjuk, majd mindegyik közepébe egy fűszervaj rudat teszünk és feltekerjük a húst. Hústűvel összetűzzük, vagy szintén folpackba csavarjuk és a fagyasztóba tesszük a megtöltött húsokat egy órára. Utána bepanírozzuk a hústekercseket,  - aki biztosra szeretne menni, az dupla panírba :)- majd forró bő olajban szép pirosra kisütjük.





Köretnek burgonyapürét és fehérborecetben pácolt retket tálaltam.
Jó étvágyat hozzá ! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...