2015. május 9., szombat

Almás-krémes torta


A fotókon két féle formában látható az almás-krémes, mivel a receptben megadott mennyiség sok egy kerek tortaformához, amit én ajándékba készítettem, így még nekünk is jutott egy hosszúkás kis torta. Az eredeti recept, amit ITT találtok Verustól származik, és egy 32x24 cm-es tepsihez való. Nagyon mutatós, finom és könnyű sütemény. Az almától kap egy kissé savanykás pikáns ízt, a tészta márványosan kakaós, és a tetején egy illatos vaníliás krémes réteg. A krémet habzsákból rózsa formára mintáztam, de simán is rá lehet kenni a tetejére, az semmit nem fog levonni a finom ízéből.:) 



Hozzávalók :

5 db tojás
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 csom. vaníliás cukor
1/2 csom. sütőpor
1 dl víz
1 dl olaj
csipet só
1 evőkanál kakaópor ( Holland, cukrozatlan)
4-5 szem alma
őrölt fahéj+ 2 evőkanál kristálycukor

Krém :

6 dl tej
2 csom. vaníliás pudingpor
8 evőkanál cukor
20 dkg vaj

Tetejére:

őrölt fahéj


Elkészítés :

A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, vízzel, és az olajjal. A fehérjét csipet sóval szintén kemény habbá verjük. A száraz alapanyagokat összekeverjük a kakaón kívül, és kanalanként a sárgájás krémhez keverjük, majd beleforgatjuk a fehérjehabot.
A sütőformát (formákat) sütőpapírral kibéleljük és kevés vajjal megkenjük, erre kerül a vékonyra felszeletelt alma, amit fahéjas kristálycukorral megszórunk. 
Utána ráöntjük a massza háromnegyed részét, majd a megmaradt negyedrészhez hozzákeverjük a kakaót. Ráöntjük a sárga tésztára és villával óvatosan elkeverjük, márványozzuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, mert ez a tepsi méretétől is függ. Ha egy nagyobb tepsiben sütjük, akkor értelem szerűen több idő kell.
Amíg hűl a tészta elkészítjük a krémet. A két pudingport elkeverjük a cukorral, kevés hideg tejjel. A maradék tejet feltesszük melegedni, majd hozzáöntjük a csomómentesre elkevert pudingport és kevergetve készre főzzük. Még melegen hozzákeverjük a vajat, majd folpack fóliával befedjük, úgy hogy teljesen hozzáérjen, így nem fog bebőrösödni, és hagyjuk hűlni.
Amikor a tészta teljesen kihűlt kiborítjuk a formából, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, így felülre kerül az almás réteg, és majd erre jön a krém.
A krémet habzsákba szedjük és tetszőleges mintával rányomjuk az alma tetejére. Közvetlen tálalás előtt fahéjjal megszórjuk.






 Jó étvágyat hozzá ! :-)

4 megjegyzés:

  1. Csodaszép, és gusztusos, és biztos vagyok benne, hogy isteni finom is lehet! Ki kell próbálnom, érzem én! :) Szép napot Lányok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Katalin! :-) Érdemes kipróbálnod, mert tényleg nagyon fini! :-) Szép napot!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...