2015. június 27., szombat

Vanílikrémes-málnás-habos pite



Szandikám szülinapi kívánsága volt, hogy az idén ne a hagyományos piskóta-krém torta legyen, hanem valami krémes-habos pite. Mivel málnaszezon van, így nem is lehetett más mint egy lágy főzött vaníliakrém az édesen savanykás málnával, a tetején pedig egy roppanós habcsókkal. Nagy sikere volt, mindenkinek nagyon ízlett, érdemes kipróbálni amíg van friss málna. 
A pitetésztát a szokásos pitereceptemből készítettem, lefelezve a mennyiségeket, és csak 1 egész tojásból. Így lett egy 22cm-es piteformába és még 8 db mini pitéhez/ tarte-hoz való tészta. Az eredeti francia tarte forma nem cakkos szélű, hanem egy sima kör, de azért ezeket a kis szilikon sütőformákat is tarte sütő néven rendeltem a Tchibo-tól. 



Hozzávalók :

pitetészta fele mennyiségből 1 egész tojással  ( fentebb a link )

Krém :

7 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
1 tk vaníliaesszencia
10 dkg porcukor ( nálam nyírfaporcukor)
20 dkg vaj

Málnapüréhez:

25 dkg friss málna
2 ek. porcukor
fél citrom leves
1 tk pektin

Tetejére :

2 tojásfehérje
10 dkg cukor
pár csepp citromlé

Díszítéshez:

10 dkg friss málna
citromfűlevelek


Elkészítés:

Először a pitetésztát készítjük el az ITT leírt módon megfelezve a mennyiséget és csak 1 egész tojásból. A tésztát 1 órára folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe. Addig előkészítjük a piteformákat, a kerámia pitetálat kivajazzuk, a szilikonsütőformákat nem kell, csak az első sütés előtt enyhén kiolajozni.
A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk is kibéleljük vele a tálat, majd a lelógó részeket levágjuk, és a széleket az ujjunkkal körbenyomkodjuk, megmintázzuk. A maradék tésztát összegyúrjuk, és szintén kinyújtjuk, majd egy nagyobb virágkiszúróval, vagy pohárral akkor köröket szúrunk, mint a tarte ( mini pite ) formánk és kibéleljük vele.


Ehhez a tésztához mindenképpen szükséges sütősúlyt tenni a tésztára, mert különben nagyon "behízza" az egész tálat és nem marad hely a krémnek. Én egy sütőpapírt tettem rá és rizst öntöttem bele. A mini formákba nem tettem, eléggé fel is jöttek, de azért fért még rá krém is, meg málna is. :)
180 fokos sütőben addig sütjük míg a széle pirulni kezd, akkor kivesszük belőle a nehezéket a sütőpapírral és a belsejét is kicsit átsütjük. Nem kell teljesen, mert még a tojáshabbal is megy a sütőbe, és akkor nagyon megég az alja. A mini pitéknek értelemszerűen kevesebb idő kell,  vigyázzunk mert hamar megbarnul a széle.

Amíg hűlnek a piték elkészítjük a krémet. 7 dl tejben megfőzzük a 2 pudingport , amikor elkészült a tetejére folpackot teszünk ( közvetlenül a krémre), hogy ne bőrösödjön be. Megvárjuk míg kihűl, addig kihabosítjuk a vajat a porcukorral, majd a kihűlt pudingot kanalanként hozzáadjuk miközben keverjük a kézi robotgéppel. Egy sima, nem túl zsíros, könnyű krémet kapunk.

A málnapüréhez a málnát botmixerrel pürésítjük a két evőkanál porcukorral és a citromlével, majd egy kis lábasban felfőzzük, hozzáadjuk a pektint még azzal is főzzük pár percet. A kihűlt pitetésztára öntjük, ott hagyjuk kissé megdermedni, utána erre kerül a vaníliakrém.

A habcsókhoz a tojásfehérjét felverjük a cukorral és a citromlével, majd sima csövű habzsákba töltjük és a vaníliakrém tetejére kis halmokat nyomunk. Ha hirtelen elhúzzuk, akkor tudunk ilyen csúcsokat nyomni vele. Visszatesszük a sütőbe, és 10-15 percig, alacsony hőmérsékleten, csak inkább szárítjuk, míg a hab teteje szépen megbarnul.


A mini piték tetejére nem került hab, csak friss málna és egy citromfűlevél.







Jó étvágyat hozzá ! .-)



4 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...