2015. szeptember 3., csütörtök

Fordított fügetorta - cukormentesen



Régi kedves Kabala papírboltos ismerőseim megleptek egy tálca fügével, a saját kertjükből. Annyira megörültem neki, hogy azt sem tudtam hirtelen mit csináljak belőle. Imádom minden formában, így rögtön csemegéztem is jó párat, de szerencsére jutott még erre a fordított tortára is. Limaránál néztem ki már régebben a receptet, aki eredetileg Rachel Allen-től kölcsönözte. Az eredeti recept cukorral készült, és egy karamellizált réteg vonja be a torta tetején a fügéket, ami biztos isteni finom lehet, de mivel mi már egy jó ideje cukormentesen étkezünk, így átalakítottam a receptet, hogy a mi számunkra is fogyasztható legyen. A teljes kiőrlésű liszt használata által, lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így még egészségesebb és jobban beilleszthető a 160g CH vagy az IR diétába.
Az édesítéshez használt eritrit és frukóz egyáltalán nem érezhető, inkább a tésztában lévő fahéj íze dominál, ami nagyon jól harmonizál a fügével. Igazán finom, és büntetlen élvezet lett ! :-)

Hozzávalók :

A sütőforma aljára:

5 dkg vaj
2 evőkanál fruktóz
1 evőkanál méz (opcionális)
10-15 db füge

Tésztához :

15 dkg tk. búzaliszt
10 dkg tk. tönkölyliszt 
1 tk. sütőpor
fél tk. szódabikarbóna
1 csipet só
fél tk. fahéj
2 egész tojás
75 ml étolaj
2 dl görög joghurt
12 dkg eritrit


Elkészítés :

A vajat az eritrittel összemelegítjük, aki nem diétázik, tehet 1 evőkanál mézet bele, attól kicsit karamellizálódni fog. Egy kerek kb. 26-28 cm-es pite/tortaforma aljába öntjük a megolvadt vajas szirupot, ebbe rakjuk ketté vágva a vágott felükkel lefelé a fügéket, jó szorosan egymás mellé.
A tésztához először a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, csipet sót, és a fahéjat jól összekeverjük. Egy másik tálban a tojást, eritritet, olajat, joghurtot jól kikeverjük, majd a szárazanyagra öntjük és összedolgozzuk.
A fügék tetejére öntjük a tésztát egyenletesen elosztva, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Félidőben jó megnézni, ha nagyon barnulna a teteje ( ami majd az alja lesz), akkor egy alufóliát ráterítünk és úgy sütjük tovább. A sütőből kivéve 10-15 percet várunk, hogy hűljön, majd egy tortatálra fordítjuk, hogy a fügék a torta tetejére kerüljenek.





 Jó étvágyat hozzá ! :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...