2015. október 4., vasárnap

Cheesecake - Rákóczi túrós ízben




Jelentkeztem a Budapest cheesecake versenyre, ezzel a kicsit magyarosított sajttortával. Szeretem a hagyományos süteményeket újragondolni, így a Rákóczi túrósnak már készült nálam kerek pite változata, vagy a mákos gubának torta változata is. Azért esett erre a választásom, mert a túró és a sárgabarack lekvár, eléggé jellemző hazai íz, és maga a Rákóczi túrós sütemény valamennyi budapesti cukrászda kínálatában szerepel. Nem utolsó sorban a túró jól passzol a Philadelphia krémsajthoz, ami a versenyben való részvétel feltétele volt, és a kettő együtt egy nagyon jó, krémesen lágy állagot eredményez. A verseny eredményéről még nem tudok beszámolni, de utólag pótolni fogom. Annyit elárulok a fődíj egy mindenki álma piros Kitchen Aid robotgép. :)





Hozzávalók :


Tésztához:

200 g tk. zabkeksz morzsa

50 g olvasztott vaj



Krém:

500 g Philadelphia krémsajt

250 g krémes túró

250 ml tejföl

2 db tojássárgája

80 g kukorica keményítő

150g cukor ( nálam nyírfacukor )

1 csipet só

1 t. vanília kivonat

1 citrom reszelt héja



Tetejére:

2 db tojásfehérje

50 g cukor ( nálam nyírfacukor)

kevés házi sárgabaracklekvár megpöttyözni



Elkészítés :


A kekszmorzsát az olvasztott vajjal összekeverjük és egy 26 cm-es vajjal kikent kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk. A tortaforma alját beburkoljuk alufóliával, nehogy kicsöpögjön az alján a krémes töltelékből.

A krém hozzávalóit egy tálban kézi robotgéppel jól összekeverjük és a kekszrétegre öntjük.

170 fokos sütőben,  kb. 60 percig sütjük, amikor már a közepe sem folyós, akkor jó, de még kicsit rezgős.

Addig kemény habbá felverjük a tojásfehérjét a cukorral, és egy sima csövű habzsákba szedjük.

A megsült sajttorta tetejére halmokat nyomunk, és pár percre visszatesszük a sütőbe, inkább száradni mint sütni.

A baracklekvárt botmixerrel pürésítjük, szintén habzsákba szedjük és a habcsókok közé pöttyöket nyomunk, illetve tálalásnál még lehet a szeletekre csorgatni.






 Jó étvágyat hozzá ! :-)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és biztos finom! Láttam én is ezt a felhívást, remélem sikeres lesz a tortád drukkolok érted!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Évi ! :) Utolsó pillanatban neveztem, mert nem tudtam eldönteni milyen legyen, de reménykedem hátha ....:-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...