2017. január 9., hétfő

Pekándiós zabkeksz - 5. blogszületésnapra


Hihetetlen, de már 5 éves a Mariannkonyha ..... mintha tegnap kezdtem volna el írni. :-) Nagyon rohan az idő, ezt az elmúlt ünnepekre is elmondhatjuk, hiszen a nagy sütés-főzés, készülődés után már itt vannak a szürke hétköznapok. Én még ragaszkodom kicsit a karácsonyfámhoz, nehezen válok meg a dekorációktól és a fényektől a lakásban, csak szépen lassan rakosgatom el őket. Így január elején a blog születésnapján mindig kicsit összegzem az elmúlt évet, és persze egy új recept sem maradhat el ezen a napon.
A 2016-os év, nem volt könnyű az életemben, költözés, lakásfelújítás, munkakeresés tarkították, de közben a lelkesedésem mit sem csökkent a gasztronómia iránt. Sőt, ezekben a nehéz időkben is a konyha jelentette számomra a kikapcsolódást, a feltöltődést, a vigasztalódást. Hónapokig nem volt saját tűzhelyem, itthon egy rezsón főztem, sütni anyukámhoz jártam át, de akkor is örömmel, szívvel-lélekkel készítettem a szülinapi tortákat, sütiket. Nagy öröm számomra, ha a barátaim, ismerőseim megbíznak bennem és megkérnek egy-egy ünnepi torta elkészítésére, és pozitív visszajelzéseket kapok. Ezért szeretem csinálni, ez inspirál újabb és újabb technikákat elsajátítani, különféle kurzusokon részt venni, és folyamatosan gyakorolni. Ma torta helyett egy egészséges, cukormentes, tejmentes, és tojásmentes, teljes kiőrlésű zabkekszet hozok az ünneplésre. Egy finom tea mellett, ezzel szeretném megköszönni, hogy az elmúlt évben is velem voltatok, lelkesítettetek, sok erőt adtatok nekem.💓


Pekándiós zabkeksz

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg lágy tk. zabpehely
5 dkg stevia-eritrit por
15 dkg  dió/pekán dió vegyesen (durvára darálva) 
20 dkg reszelt alma
2 evőkanál chia mag (6 evőkanál vízbe áztatva)
2 teáskanál sütőpor
2 teáskanál mézes fűszerkeverék
20 dkg kókuszzsír
1 csipet só 

Elkészítés:


Először a száraz hozzávalókat egy tálba mérjük, jól összekeverjük, utána hozzáadjuk a beáztatott chia magot (ez helyettesíti a tojást), a megolvasztott kókuszzsírt és a reszelt almát. Ezzel jól összedolgozzuk, majd egy fél órára állni hagyjuk a masszát, hogy a zabpehely megduzzadjon. Kis golyókat formálunk belőle, attól függően mekkora kekszeket akarunk, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd a tenyerünkkel ellapítjuk. A tetejét kidíszíthetjük még egész dióval, vagy egy-egy szem aszalt gyümölccsel.180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, még puha, majd utána lesz kissé roppanósabb, de az almától ez egy lágyabb puhább keksz lesz.

Köszönöm az eddigieket..... remélem a jövőben is velem tartotok!💓

Eredeti recept forrása: Tipikus Flammeres


2 megjegyzés:

  1. Szívből gratulálok a blogszülinaphoz! Mariannkám, csak így tovább, én mindig nagy érdeklődéssel olvasom a receptjeidet és ámulok a csodás tortáidon. Sok finom receptet és nagyon jó egészséget kívánok az idei évre is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Neácska! :) Neked is minden szépet, jót és sok sikert az új évre! Várom mikor indítasz egy fotó tanfolyamot!:))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...