2014. március 6., csütörtök

Almarózsa torta




Régen terveztem már, hogy megcsinálom ezt a pite tortát. Az interneten láttam meg egy fotót, és annyira megtetszett, hogy elkezdtem nyomozni a recept után. Meg is találtam, de mégsem teljesen ennek alapján készítettem el, mert nem volt itthon minden hozzávaló. Az eredeti recept :  ITT TALÁLHATÓ.

Hozzávalók :

Omlós tésztához:

12,5 dkg vaj
7 dkg porcukor
1 csomag vaníliáscukor
1 tojás
15 dkg liszt
10 dkg mandulaliszt

Krémhez :

5 dl tej
4 evőkanál liszt
3 db tojássárgája
6 evőkanál cukor
1 csomag vaníliáscukor

Tetejére :

4-5 db savanykás alma
3 evőkanál baracklekvár

Elkészítés :

A tésztához a vajat a porcukorral és a vaníliáscukorral habosra keverjük, majd hozzáütjük a tojást és ezzel is jól elkeverjük. A lisztet a mandulaliszttel összekeverjük és a vajas krémmel összegyúrjuk, utána folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
Addig elkészítjük a krémet :


Tojássárgáját a cukorral és vaníliacukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet és folyamatosan a tejjel simára keverjük. Gőz fölött, sűrű krémmé főzzük, és hagyjuk kihűlni.

Kivajazunk egy piteformát, és egyenletesen eloszlatjuk ( belenyomkodjuk) a tésztát, úgy hogy a peremére is kerüljön, majd a kihűlt krémet rákenjük.

Az almákból  vékony csíkokat vágunk, mintha körbe-körbe hámoznánk, és rózsaformákra tekerve kirakjuk a krém tetejét.



Amikor elkészültünk, mikróban felmelegítjük a baracklekvárt és ecsettel megkenjük az almarózsákat.


180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje túlságosan pirulna, letakarjuk egy alufóliával.


Az omlós tésztán egy krémes illatos vaníliakrém, a tetején a kissé savanykás alma, a  karamellizálódott sárgabarcklekvárral.
Jó étvágyat hozzá ! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...