2015. február 22., vasárnap

Angyalok eledele torta ( Angel Food Cake )


Régen tervezgetem már, hogy sütök egy Angel Food Cake-et, ugyanis mindent imádok ami angyalkákkal kapcsolatos, csak előbb össze kellett gyűjtenem 12 db tojásfehérjét. :-)
Szerencsére a tojásfehérje jól fagyasztható, mindig el szoktam tenni, már csak a macaronok miatt is, és utána grammra ki lehet mérni a megfelelő mennyiséget. 1 db tojásfehérje: kb. 3,5 dkg. Ennél a tortánál is dkg-ban fogom megadni a tojásfehérje mennyiséget, ami kb. 12 db tojásfehérjének felel meg. Sok kekszet és linzert sütök, amihez leginkább a tojások sárgája szükséges, és mivel ételt nagyon nem szeretek kidobni, így a fehérjét mindig lefagyasztom műanyag fedeles dobozban.
Az Angyalok eledele torta Amerikából ered a 19. századból, 1870. körül készítették el először. Eredetileg lyukas közepű tortaformában szokták sütni (hasonló mint a kuglóf forma, csak sima az oldala), most én egy sima 23cm-es kapcsos tortaformában készítettem. Gyönyörűen feljött, légiesen könnyű és hófehér tésztája van. Sokféle öntettel lehet tálalni, a tejszínhabtól a mascarponén át, a gyümölcspürékig ..... mindenki saját ízlése és kedve szerint. Nálunk ma citromos joghurtkrémmel tálaltam, a tetején gránátalmával megszórva. Mennyei finom ! :-)

Hozzávalók :

42 dkg tojásfehérje (12 db-nak felel meg)
12 dkg kristálycukor ( nálam nyírfacukor)
10 dkg liszt
2 dkg étkezési keményítő
10 dkg porcukor (nálam darált nyírfacukor)
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál tejszín
1 teáskanál vaníliaesszencia
1 csipet só

Tetejére :

1 nagy doboz görög joghurt
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
porcukor - ízlés szerint ( darált nyírfacukor )

1 db gránátalma

Elkészítés :

A tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni majd fokozatosan hozzáadagoljuk a kristálycukrot és fényes kemény habot verünk. A végén belekeverjük a tejszínt, citromlét, vaníliát és még azzal is egy kicsit tovább verjük. A lisztet összekeverjük a keményítővel és a porcukorral, majd kanalanként beleforgatjuk a tojásfehérjébe. 
A kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük az oldalát simán hagyjuk, beleöntjük a hófehér masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig ( tűpróbáig) készre sütjük. Körben világosbarnára fog sülni, ahhoz hogy mindenütt jól átsüljön, de belül hófehér marad a tésztája, és pille könnyű. Még forrón fejre állítjuk egy rácsra és úgy hagyjuk kihűlni, ezzel elkerüljük, hogy a közepe behorpadjon.


Amíg hűl elkészítjük a krémet, összekeverjük a hozzávalókat, jó krémesre kikeverjük, a torta tetejére öntjük, majd megszórjuk a gránátalma magokkal és tálalhatjuk.






Jó étvágyat hozzá ! :-)

3 megjegyzés:

  1. Az hogy finom elhiszem mert nagyon guszta! Tetszik a joghurtos önteted!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Évi ! Ha nem kapsz sűrű görög joghurtot, akkor le kell csöpögtetni, legalább egy éjszakát ...., de ezt te biztos tudod ! :)

      Törlés
  2. Ez valami mennyei lehet, még soha nem hallottam róla! Vittem is a receptet, kipróbálom, köszönöm!

    Indítottam egy játékot, nagyon örülnék, ha csatlakoznál. :)
    Verus

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...