2017. február 8., szerda

Paradicsomos húsgombóc - hagyományosan

Hasonlóan készül mint a Töltött paprika, de mégsem teljesen úgy. A húsgolyók ízesítése nálam most klasszikus magyaros, de szoktam olaszos fűszerezéssel bazsalikommal és oregánóval is készíteni. Olyankor spagettivel tálalom, míg most kockára vágott főtt burgonya illik hozzá. 

Hozzávalók:

50 dkg darált sertéshús 
8 dkg rizs
1 egész tojás
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors, majoranna, pirospaprika

főzővízhez:
vegeta
1 szál zellerzöld 
1  TVpaprika

szószhoz:
kevés olaj
1-2 evőkanál liszt ( rántáshoz)
1kis doboz sűrített paradicsom
1 l paradicsomlé (100%-os )
cukor ízlés szerint ( nálam folyékony édesítő) 
csipet só

Elkészítés:


A darált húst egy tálba tesszük és az összes többi hozzávalóval együtt (rizst nem kell megfőzni) kézzel jól összegyúrjuk. A vöröshagymát reszelőn szoktam lereszelni, hogy ne legyen darabos a húsgombócban, a fokhagymával együtt.
Egy fazékban vizet forralunk, amit vegetával, egy szál zellerzölddel és ha van otthon egy kisebb TV paprikával ízesítünk. Amikor felforrt, mérsékeljük a vizet, hogy csak gyöngyözzön, és ebbe rakjuk a vizes kézzel formázott gombócokat, majd kb. 30 percig főzzük. A gombócok méretétől is függ mennyi idő alatt fő meg, a legjobb ha egyet félbe vágunk és megnézzük, hogy a belseje is megfőtt-e már.
A paradicsomszószt csak akkor szoktam elkészíteni, ha a húsgombócok már megfőttek, mert a főzővíz egy részét is felhasználom a szószhoz. Kevés olajon világos rántást készítünk, ebben simára keverjük a sűrített paradicsomot, majd hozzáöntjük a paradicsomlét, és a leszűrt főzővízzel hígítjuk. Pár percig főzzük, majd beletesszük a kifőtt húsgombócokat és összemelegítjük, és főtt burgonyával tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...