2017. szeptember 9., szombat

Mindenmentes csokoládé-málnamousse torta, csokicsipkével



Az utóbbi időben nagyon sok recepttel el vagyok maradva, mert a sok sütés-főzés, befőzés miatt, sajnos nem marad elég időm a blogra. Azért igyekszem majd folyamatosan pótolni, mint most ezt a mentes tortát is, amit többen kértetek tőlem. Eredetileg egy kedves ismerősöm kerek szülinapjára készült, de azóta már még egyszer elkészítettem, mert annyira megtetszett másoknak is. A tavalyi SEGÍTSÜTI-s tortámat fordítottam át mentes változatra, egy kicsit más köntösbe csomagolva. Nem mondom, hogy egy gyorsan összedobható desszert 😊, de a végeredmény megéri a fáradozást. Hozzáadott cukor nélkül eritrittel készül, ezt csak azért írom így, mert természetesen valamennyi gyümölcscukor van a málnában, ezért nem mondható teljesen cukormentesnek. A piskóta alap gluténmentes, és a mousse rétegek is teljesen tejmentesek. A mousse és málnavelő réteget mirelit málnából készítettem, de a tetejére még sikerült gyönyörű friss málnát kapnom.
És most lássuk a receptet:


Hozzávalók:

Piskóta alap:

2 db tojás
2 ek. víz
40g mandulaliszt
20 g kakaópor (cukormentes Holland)
20 g keményítő
80 g eritrit
1 tk. sütőpor
1 csipet só

Csokoládé mousse: (eredetileg Praliné Paradicsom receptje)

110 g mandulás rizstej
2 tojássárgája 
2 lapzselatin
200g csokoládé (cukormentes)
200 g kókusztejszín (Cocomas)

Málnazselé réteg:

200 g málnapüré
1 ek. citromlé
30 g eritrit
5 g gyümölcspektin

Málnamousse :

300 g málnapüré
1 ek. citromlé
100 g poreritrit
250g kókuszkrém (Aldi konzerv kókusztejből lecsöpögtetve)
200g kókusztejszín (Cocomas)
6 db lapzselatin 

Tetejére:

100g 74%-os étcsokoládé
1tk. étolaj
20g vaj 
friss málna díszítésnek

Csokoládé csipke:

100 g 74%-os étcsokoládé



Elkészítés:


Először a piskótát készítjük el, hagyományos módon. Tojásokat ketté választjuk, a sárgáját kikeverjük az eritrittel és a 2 evőkanál vízzel. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. a száraz alapanyagokat jól összekeverjük, majd a sárgájás krémhez adjuk, végül a fehérjét is beleforgatjuk. 23cm-es kerek, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt készre sütjük.

A csokoládé mousse-hoz, a tojások sárgáját összekeverjük a rizstejjel és lassú tűzön állandó kevergetés mellett besűrítjük. akkor jó, ha már bevonja a fakanalat. Közben hideg vízben beáztatjuk a zselatinlapokat, és kicsavarva a tojásos krémhez adjuk, majd az apróra tördelt csokit is belekeverjük. Végül a felvert kókusztejszínt két részletben hozzáforgatjuk.

A kihűlt piskótát egy magasabb tortakarimába visszatesszük (én még celofánnal is ki szoktam bélelni, mert úgy szebb a mousse réteg), és erre öntjük a csokoládé mousse krémet, majd a hűtőbe tesszük, míg megdermed.

Addig elkészítjük a málnazselé réteget. Az összes málnaréteghez 500 g málnát pürésítünk, és fémszűrőn átpasszírozzuk a magoktól. Ebből mérünk ki 200 g-ot a zselé réteghez, amit felmelegítünk, és az eritrittel elkevert pektint hozzákeverjük, majd 1 percig forraljuk. Amikor langyosra hűlt, akkor ráöntjük a már kihűlt csokoládé mousse krémre, majd újra a hűtőbe tesszük. Az egyes rétegek kihűtéséhez, kb, fél órára van szükség, ami pont elég arra, hogy a következő krémet elkészítsük.

A málnamousse krémhez egy tálba tesszük a 300 g málnapürét, a többi hozzávalóval, a kókusztejszínen kívül, amit külön verünk fel és csak a végén adjuk hozzá. A kókusztejszínből kb. a felét egy kis edényben felmelegítjük, majd ebbe fogjuk feloldani az előre beáztatott zselatinlapokat, és hozzácsurgatjuk a krémhez, állandó keverés mellett. A megdermedt málnazselé réteg tetejére öntjük, és visszatesszük a hűtőbe.



Amikor már jól kihűlt a málna mousse krém is, és stabil a torta teteje, akkor elkészítjük a csokoládé mázt. Vízgőz felett felolvasztjuk, és a torta tetejére simítjuk. Még mielőtt megdermed, kirakjuk a málnával, és utána tesszük újra a hűtőbe.

A legvégén a csokicsipkét készítjük el. Ugyanakkora sütőpapírt vágunk, mint a torta kerülete, és amilyen magasra szeretnénk, hogy a csipke érjen. Nagyon fontos, hogy pontos legyen a papírcsík, mert amikor rakjuk fel a tortára, már a méretén nem tudunk változtatni. A 100g csokoládé 1/3-ad részét félretesszük, a többit vízgőz felett felolvasztjuk. A maradék csokit hozzákeverve, temperáljuk a csokoládét. Megvárjuk míg kissé lehűl, kb. 31-32 fokra, akkor tudunk vele dolgozni, és betöltjük egy habzsákba vagy sima neylonzacskóba, aminek majd levágjuk a végét, és ezzel tetszőleges mintát rajzolunk a papírcsíkra. A csokoládé temperálásának több módja is van, most a legegyszerűbbet írtam le, de akit érdekel még az ITT olvashat a temperálásról. Amikor kész vagyunk a mintával, akkor nagyon fontos, hogy megvárjuk míg a csoki "behúz", kissé megszárad és mér nem ragad ahogy az ujjunkkal hozzáérünk, de még képlékeny, körbe tudjuk hajlítani a tortán a papírral együtt. Óvatosan körbevesszük a csokis papírcsíkkal a tortát, kissé korbe simítjuk, majd visszatesszük a hűtőbe, míg teljesen megszilárdul kb. 10 perc alatt. Utána óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, nehogy eltörjön a széle a csipkének, de ne ijedjetek meg, mert ez könnyen lejön. 

Remélem jól érthetően írtam le a fázisokat, sajnos a fotók minősége nem valami jó, és nem is készült sok, így nem tudok minden fázisról mutatni.  




 Jó munkát, és jó étvágyat hozzá! 😊




 

2 megjegyzés:

  1. Itt is újra megcsodáltam. Hihetetlenül szép kívülről és belülről is. Ez már nem is egy torta, hanem egy valóságos költemény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ágika, nagyon aranyos vagy! <3 :-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...