2018. június 8., péntek

Mentes (paleo) tökfőzelék - kókusztejjel

 

Ennek az egyszerű tökfőzeléknek azért írom le gyorsan a receptjét, mert annyira ízlett, hogy szerintem finomabb lett mint az eredeti formája, pedig azt is nagyon szeretem. Glutén és tejmentesen készítettem, hozzáadott cukor nélkül, Szafi Reform lisztkeverékkel behabarva. Nem szívesen használom a paleo megnevezést, mert eddig csak problémám volt belőle, mert mindenki mást ért alatta, mi az ami belefér, és mi az ami nem, de itt a Szafi lisztkeveréken is szerepel, és szerintem a tök, és a kókusztej is megfelel a paleo követelményeinek. Igazi könnyű nyári fogás, amit sült virslivel tálaltam.


Hozzávalók:

500 g friss gyalult tök
1 csokor friss kapor
1 doboz sűrű kókusztej (nálam Aldi 425ml)
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál Szafi Reform csökkentett szénhidrát-tartalmú lisztkeverék
1 evőkanál ecet
só, folyékony édesítő
citrom
kevés olívaolaj

Elkészítés:

A gyalult tököt lesózzuk és kicsit állni hagyjuk. Addig felvágjuk apróra a vöröshagymát és kaprot. Kevés olívaolajon megdinszteljük a finomra vágott hagymát, majd a kinyomkodott tököt is rátesszük és elkezdjük párolni. Közben ráteszünk 1 evőkanál ecetet (ettől nem fő szét annyira), a kaprot, és kevés édesítőt, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen hogy ellepje. Egy karika citromot is hozzá teszünk, mert nagyon jó ízt kölcsönöz neki. Amíg puhára fő a tök, - kb. 10 perc - , addig elkészítjük a habarást. 2 evőkanál Szafi Reform csökkentett szénhidrát-tartalmú lisztkeveréket elkeverünk csomómentesre egy doboz kókusztejjel, és ízlés szerint 1-2 evőkanál citromlével. Már többször írtam az Aldi-s konzervdobozos kókusztejről (bár nem a reklám helye), de nekem nagyon bevált, sokszor használom. Ilyenkor, ha folyékony állag kell, akkor kinyitás előtt jól felrázom és akkor egy sűrűbb kókusztejszín sűrűséget kapunk, ha viszont krémekbe kell, akkor nem rázom fel, hanem kinyitás után szépen ki lehet kanalazni a "mascarpone" sűrűségű krémet, és az alján marad a kókuszvíz. Ha biztosra akartok menni, akkor egy szűrőn keresztül öntsétek a tökhöz a habarást, majd még ezzel összefőzzük, és kész is. Az ízét még utólag lehet kicsit beállítani, ki milyen savanyúan, sósan, vagy édesen szereti.

Jó étvágyat hozzá! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...