2021. május 14., péntek

Cream tart - numbercake /számtorta/


Mostanában többször készítettem számtortát, és többen kértétek tőlem a receptet. Megpróbálok most egy összefoglalót írni, ennek a receptnek a kapcsán, mert eléggé összetett a kicsike:)) ....több napos előkészületet igényel. Sajnos a fázisokról kevés fotóm van, mert annyira belefeledkezem mindig, hogy elfelejtek fotózni. A tetején lévő macaron-okról és habcsókokról külön most nem írok receptet, mert többet is találtok a blogon, de tulajdonképpen így kezdődik a torta készítése. Előtte pár nappal szoktam megsütni a macaronokat, lehet nem látszik, de általában több mint 10 db van egy kétjegyű számtortán. Egy másik nap elkészítem a kétféle tölteléket a macaronokba, de csak aznap töltöm be. A macaronhéjakat egyébként nagyon jól le lehet fagyasztani, ha marad és nem akarjátok elfogyasztani. Nálunk ez nem nagyon szokott előfordulni!😃 A habcsókokat is jó előre el lehet készíteni, nekem mindig van itthon egy zárható dobozban, sokáig eláll, ha jól ki van szárítva. A számokat először megrajzolom egy A4-es lapra, amekkora kifér belőle, és kivágom. Egy 30x40-es tortakartonra pont el fognak férni. Ezen kívül elhatározzátok, hogy még milyen díszítéseket szeretnétek rátenni, virág, csoki, gyöngyök, kis kekszek, gyümölcsök .....stb.... és ezek után következik csak maga a torta. Az alapot én általában egy vaníliás sablé tésztából szoktam készíteni, ami ugyan nagyon törékeny, viszont annál finomabb. Ami még nagyon fontos ennél a tortánál, hogy bár a krém stabil, és jó tartású, de azért ezeket a sablé lapokat, a macaronokat, habcsókokat, elég hamar eláztatja, tehát úgy kell időzíteni, hogy aznap kell betölteni, amikor az ünneplés lesz. Természetesen akkor sincs vele gond, ha átpuhulnak ezek a dolgok, akkor is finom lesz, de azért ez nem az a torta, amit előző este készen beteszünk a hűtőbe, és másnap délután lesz a szülinap. Pár óra hűtés persze szükséges neki, szóval nagyon fontos az időzítés. Az anyagigényén ne csodálkozzatok, nem elírás, több krémet és több mindent vesz fel, mint amennyi látszik rajta, de ez egyedi ízlés kérdése is. Krémből is több félét szoktam készíteni, most egy fehércsokoládékrémet írok le, de készítettem már főzött vaníliakrémmel, mascarpónés eperkrémmel, kókuszkrémmel, kávékrémmel is.




És most lássuk a receptet:

Sablé keksz számok

Ez a tésztamennyiség egy két számjegyű tortához 2-2 db-ra elég, plusz még egy kevés apró kekszet lehet a maradékból készíteni.

 

Hozzávalók:

350g finomliszt

50g kukoricaliszt

250g vaj

200g porcukor

1 teáskanál sütőpor

3 tojássárgája

1 csipet só

1 vaníliarúd kikapart magja ( vagy 2tk. vaníliaesszencia)

Elkészítés:

A lisztet, kukoricalisztet a vajjal elmorzsoljuk, és a többi hozzávalóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagolva min. fél órára a hűtőbe tesszük.

A fele tésztát sütőpapíron vékonyra kb.3-4mm-re kinyújtjuk, ráhelyezzük a kivágott számsablont ( rá fog ragadni a papír) és éles késsel (szikével, vagy pizzavágóval) óvatosan körbevágjuk. A felesleget körben leszedjük, a sablon papírt is a tetejéről, majd a sütőpapírral együtt áthúzzuk egy sütőlapra. A maradék tésztát összegyúrjuk, és ugyanígy készítünk még egyet belőle, majd a másik számjegyből is készítünk 2 db-ot. Általában még marad egy kis tészta, amiből kis mintázott kekszeket, szívecskéket lehet szaggatni még díszítésnek a torta tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük a számokat egyenként, majd a maradék kis kekszeket is. Figyelni kell ne barnuljon meg, mert hamar megég. Forrón nem szabad hozzányúlni mert rögtön törik, de ha kihűlt akkor is nagyon óvatosan tegyük félre, amíg nem lesz betöltve. Ezt a kekszalapot is akár napokkal előtte el lehet készíteni, hűvösebb helyen egy konyharuhával letakarva nem lesz semmi baja.





 

Fehércsokoládés-mascarpóne krém:

1000g ( 1kg) mascarpone

200g fehércsokoládé

250ml habtejszín

150 g porcukor

1 tk. vaníliaesszencia

1 csomag zselatinfix

Elkészítés:

A tejszínt felforraljuk, és a kockára tört fehércsokoládéra öntjük, vaníliával ízesítjük, majd langyosra hűtjük. A mascarpónét a porcukorral lassú fordulatszámon elkezdjük keverni, és apránként hozzáadjuk a tejszínes fehércsokit, míg egy sűrű, jó tartású krémet kapunk. Legvégén a biztonság kedvéért egy zselatinfixet is belekeverünk, hogy még jobb tartása legyen, mert sok mindent kell elbírnia a tetején. 

Díszítés:

Ruby csokoládé kistáblák:

200 g ruby csokoládé

2 g porított kakaóvaj

A ruby csokoládét felolvasztjuk, majd temperáljuk, 34 foknál hozzáadjuk a porított kakaóvajat, majd 31-32 fokig hűtjük. Szilikon kistábla formába öntjük és hűtőben kihűtjük, majd kifordítjuk a formából.



Macaronokat betöltjük, és díszíthetjük a tetejét a színekhez illően. Olvasztott fehércsokoládét egy kis zacskóba teszünk, és átlósan megcsíkozzuk a macaronhéjakat, majd ebbe szórhatunk különféle gyöngyöket, vagy liofilizált málnadarabokat, kakaóbabtöretet, pusztáciuát stb ....

Kb. 200 g epret megmossuk, és papírtörlőn leszárítjuk.

Összeállítás:

A krémet egy simacsövű habzsábka töltjük. A tortakartonra kis krémet nyomunk a sablé alá, hogy ne csússzanak el. Rárakjuk az első sor számjegyeket, és végig nyomjuk a krémmel kis halmokkal. Óvatosan rátesszük a másik két számlapot, és ezt is végig teljesen kitöltjük a kis krém halmokkal. A krémet olyan sűrűn tegyük, hogy a kekszalap sehol ne látszódjon ki, és lehet akár csillagcsővel is nyomni, ha úgy jobban tetszik, vagy rózsaformában. 

Ezután következik a díszítés, először a macaronokat és a nagyobb fő díszeket szoktam rátenni, az epreket, a kis ruby táblákat, végül a cukorgyöngyöket, habcsókokat , és kis élővirágokat.

Inspirációnak a végén teszek még képeket, régebbi cream tartokról, díszítési ötleteknek.

 


Nagyon jó alkotást kívánok, ehhez az igazán kreatív tortához!

 

Régebbi tortákból nézzetek meg egy kis válogatást:

Brownie alapra is szoktam készíteni ezt a tortát.
 





Húsvétra tojás formában készült, kis keksz nyuszikkal.

  


 


 

 

 


 



2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek ügyes vagy! Sokszor gondoltam már rá hogy kipróbálom de eléggé komplikáltnak tűnik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Évi, reméltem meglátod, mert beszéltük is a múltkor, hogy te a többi felületen nem tudod megnézni a tortáimat. Nyugodtan kezdjél neki, nem fog gondot okozni, inkább csak időigényes, egy hétre előre be kell osztani az előkészületeket. :))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...