Ma ezt a tartalmas ragulevest főztem főfogásnak, és egy különleges süti Macaron volt a desszert. A gombócleves akkor jó ha " megáll benne a kanál", de a sok zöldség miatt mégis egy könnyű és laktató étel.
Hozzávalók :
1 kisebb csirkemell
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
fél zeller
fél karalábé
1 kicsi fej karfiol
1 marék zöldborsó
2-3 db gomba
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis doboz tejföl
só
ételízesítő
bors
petrezselyem
kevés olaj
2 evőkanál liszt
Gombóchoz:
30-40 dkg főtt burgonya
1 tojás
2-3 evőkanál liszt
kevés só
vágott petrezselyem
Elkészítés :
A csirkemellet apró kockára vágjuk, a zöldségeket megpucoljuk és felszeleteljük. A vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük , rádobjuk a csirkemellet és fehéredésig pirítjuk.
Utána hozzáadjuk a zöldségeket ( kivéve ha valamelyik konzerv ) és együtt pároljuk tovább. Közben rányomjuk a fokhagymát és a többi fűszert. Amikor kissé megpuhultak, akkor rászórunk egy evőkanál lisztet (staubolni ) összeforgatjuk, majd felöntjük vízzel és puhára főzzük.
Közben elkészítjük a gombóc tésztáját: áttört főtt burgonya, tojás, liszt , só,petrezselyem .....ezeket jól összedolgozzuk.
Amikor a leves majdnem kész , vizes kézzel vagy teáskanál segítségével beleszaggatjuk a gombócokat és addig főzzük amíg fel nem jönnek a leves tetejére. Utána a tejföllel és kevés liszttel behabarjuk. Lehet tejszínnel is készíteni és citrommal ízesíteni, de ennél a levesnél szerintem elég savanykást ízt ad a tejföl.
Jó étvágyat hozzá ! :-)
A gombóc szétfő. Az egy tojás nem tartja össze.
VálaszTörlés