2012. december 16., vasárnap

Karácsonyi fatörzs


Igazi karácsonyi édesség ez a fatörzstorta, narancsillattal, dióval, mazsolával, és finom trüffel krémmel. Nálunk most szülinapra készült az unokahúgomnak Kittikének, de jó szívvel tudom ajánlani a karácsonyi asztalra is, mert finom, elegáns és az ünnephez méltó desszert.





Nagyon szép emlékeket ébreszt bennem ez a sütemény, a Keresztmamám sütötte mindig gyermekkoromban, jeles alkalmakkor. Sok időt töltöttem nála, Anyukám nővérénél, aki egy varázslatos meseszép helyen élt, Nyíregyháza Sóstón. A házuk mellett egy fenyves erdő, előtte a sóstói tó......gyönyörű mesevilág, minden szünidőt ott töltöttem télen-nyáron. Anyukámon és nagymamámon kívül, talán tőle is örököltem a sütés-főzés szeretetét, mert Ő híresen jó háziasszony volt. Nagy háztartást vezetett, sokat sürgölődtem körülötte a konyhában. Mai napig nem feledem azokat a finom ételeket és süteményeket amiket készített. A fatörzstortát úgy sütötte, hogy két tekercset készített, és az egyiket ketté vágva (rövidebb-hosszabb) hozzá ragasztotta két oldalt, mint egy igazi elágazó faág, és még az évgyűrűket is belerajzolta. Ez a recept már kicsit  modernizált változat, de nekem mégis mindig a Keresztmamám jut eszembe róla. 💗



Hozzávalók:

A piskótalaphoz:

5 tojás
1 kk. citromlé
2 ek. víz
70+80 g kristálycukor
85 g finomliszt
40 g étkezési keményítő

A krémhez :

4 tojássárgája
100 g porcukor
100 g étcsokoládé
50 g dió + a tetejére
50 g puha mazsola
250 g vaj
1 narancs (reszelt héja +leve )
1 csom. vaníliáscukor
2-3 ek. rum ( agy rum aroma) 

Díszítéshez:

koktélcseresznye
durvára vágott dió

Elkészítés :

A tojások fehérjét habbá verjük a citromlével és 70 g cukorral, a tojások sárgáját habosra keverjük 2 ek. vízzel és 80 g cukorral. A lisztet összekeverjük a keményítővel. A tojáshabot apránként belekeverjük a sárgájás krémbe, úgy, hogy mindig kevés liszttel megszórjuk a hab tetejét, és így keverjük bele a lisztet, így forgatjuk össze az egészet. Sütőpapíros tepsibe (40x30 ) - nálam a gáztepsi - öntjük,  és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 10- 15 perc alatt, tűpróbáig megsütjük.
Enyhén nedves konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, hagyjuk hűlni, majd óvatosan feltekerjük a konyharuhával együtt.




Krém:

A mazsolát forró vízben megmossuk, és egy kevés rumba (vagy rumaromás vízbe) áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A narancsot jól megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. A diót durvára vágjuk. Vízgőz felett habosra keverjük a tojások sárgáját a porcukorral, majd beleolvasztjuk a csokoládét. Félretesszük kicsit hűlni, addig habosra keverjük a vajat a vaníliacukorral, narancshéjjal, narancslével és a rummal. Apránként hozzáadjuk a csokis tojáskrémhez, és jól kikeverjük. Egy egészen könnyű habos krémet kapunk.






A krém 2/3 részét rákenjük a piskótalapra, megszórjuk dióval, mazsolával és szorosan feltekerjük. Hosszúkás tálra rakjuk, bevonjuk a maradék krémmel, és villával fatörzsszerűen megcifrázzuk. A tetejét koktélcseresznyével kirakjuk és vágott dióval megszórjuk. Készítettem már úgy is, hogy marcipánból kis csillagokat szúrtam ki, és azzal raktam ki a tetejét, úgy is nagyon szép.



Jó étvágyat hozzá ! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...