2013. május 18., szombat

Epres-túrókrémes torta





Szandikám névnapjára készült ez az epertorta, és szerintem annyira szépre sikerült, hogy alig volt szívem felvágni, ..... de végül azért elpusztítottuk!😉 Kakaós tortalap,  mascarponés citromos túrókrém, és a friss eper együtt, mennyei ízkombináció, érdemes kipróbálni!

HOZZÁVALÓK :

(26 cm-es tortaformához)

20 dkg vaj
15 dkg cukor
2 csom. vaníliáscukor
4 db tojás
30 dkg rétesliszt
1 csipet só
1 csom. sütőpor
5 dkg kakaópor ( cukrozatlan, Holland )
2,5 dl tej

Krém :

50 dkg túró
25 dkg mascarpone
1 citrom reszelt héja és leve
1 csom. vaníliáscukor
15 dkg porcukor
1,5 dl tejszín

50 dkg friss eper

Díszítéshez :

citromfű- ( vagy menta ) levél
durvára darált pisztácia


 ELKÉSZÍTÉS :

A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A lisztet összekeverjük a kakaóval, sütőporral, csipet sóval, és a tejjel együtt a tojásos krémhez keverjük.
Vajazott, lisztezett tortaformába öntjük és közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt készre sütjük.




Közben elkészítjük a krémet :


A túrót krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a mascarponét, citromhéjat, levet, porcukrot, vaníliáscukrot és robotgéppel simára (habosra keverjük). Közben apránként hozzáöntjük a tejszínt és azzal is tovább keverjük. Így egy könnyű, selymes krémet kapunk, ami kissé citromosan pikáns, de mégis elég édes.



Ha kihűlt a tortalap ketté vágjuk, és az alját visszatesszük a kapcsos tortaformába. Megmosott és félbevágott eprekkel kirakjuk az oldalát, majd a közepébe öntjük a túrós krémet, ( kicsit félreteszünk a krémből a tetejére ) erre következik egy réteg friss eper, majd a másik tortalap.
A torta tetejét megkenjük egy kis túrókrémmel és kidíszítjük eperrel, citromfűlevéllel és pisztáciával.
Egy kis időre betesszük a hűtőbe, mielőtt leszednénk a kapcsos formát, hogy jól megszilárduljon a krém.

Jó étvágyat hozzá ! :-)












4 megjegyzés:

  1. Csodás tortát készítettél! Boldog névnapot kislányodnak! Igazi finomság lehetett az a torta!

    VálaszTörlés
  2. Valóban nagyon szép lett ez a torta, és szerintem érdemes volt felszeletelni, mert biztos nagyon finom is. :)
    Boldog névnapot Szandikának!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...