2014. január 31., péntek

Aranygaluska vaníliasodóval


Tegnap írtam a FB oldalamon, hogy nagy fába vágtam a fejszémet, mikor elkezdtem ezt az aranygaluskát. Ma is azt mondom, hogy nem kis vállalkozás, elég időigényes finomság, de mindenképpen megéri a fáradozást. :) Nagyon szeretem a kelt tésztákat, elég sűrűn szoktam kalácsot sütni, mégis az aranygaluskára ritkán kerül sor, most is a lányom kedves munkatársai kedvére készítettem. Az aranygaluska tésztája egy "gazdag"  kalácstészta ...  puha, foszlós, illatos. A receptet egy 26 cm-es kapcsos tortaformához írom, de én most dupla adagból készítettem, azért látszik a képeken nagyobb tepsi.




Hozzávalók :

50 dkg liszt
1 csipet só
5 evőkanál cukor
fél citrom reszelt héja
1 csom. vaníliáscukor
3 tojássárgája
2,5-3 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
5 dkg olvasztott vaj + a tepsi kikenéséhez

A szóráshoz (forgatáshoz):

15 dkg darált dió
10-15 dkg kristálycukor ( ízlés szerint)
10 dkg olvasztott vaj

Vaníliasodóhoz :

5 dl tej
1 vaníliarúd ( ha nagyobb akkor a fele)
5 dkg porcukor
2 evőkanál vanília pudingpor ( vagy 2 evőkanál liszt )
2 tojássárgája

Elkészítés :





Az élesztőt egy kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba belemérjük a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot, sót, belereszeljük a citromhéjat, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a langyos tejet, végül a felfuttatott élesztővel elkezdjük összedagasztani, majd fokozatosan beledolgozzuk az olvasztott vajat is. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük kb. 1 óra alatt.



Amíg kel a tészta, ledaráljuk a diót, összekeverjük a cukorral, megolvasztjuk a vajat, és kikenjük a tepsit.


Miután megkelt, ilyen szép levegős tésztát kapunk.


A megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. 1 ujjnyi vastagságra kinyújtjuk és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd egyenként először az olvasztott vajba, majd a cukros dióba forgatjuk, és sorban lerakjuk a tepsibe.




Addig  rétegezzük amíg el nem fogynak a galuskák, nem túl szorosan egymás mellé rakva, mert még sütés előtt a tepsiben is kelni fognak. A két réteg között még pluszban megszórjuk cukros dióval, illetve a tetejére rászórjuk az összes maradék diót.

Ha elkészültünk a szaggatással, akkor letakarjuk a tepsit, és még 20-25 percet kelni hagyjuk.
180 fokra előmelegített sütőben, 30-35 perc alatt szép aranybarnára sütjük, ha szükséges félidőben a tetejét fóliával letakarjuk, hogy nehogy nagyon megpiruljon.


A vaníliasodóhoz feltesszük a tejet forrni a vanília rúddal. A tojássárgáját a cukorral és a pudingporral jól kikeverjük, majd a forró tejből hozzáadunk 1 merőkanállal, azzal is jól elkeverjük a hőkiegyenlítés miatt, majd az egészet a többi tejhez öntjük, és összeforraljuk míg besűrűsödik.




Jó étvágyat hozzá! :-)

Recept forrása: Limara

6 megjegyzés:

  1. Mindig benézek, pedig nem volna szabad. Gabim szerint mazochista vagyok.Nekem már csak emlékezni szabad az ízére, illatára. Sajnos!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Édes Mártikám, legközelebb sütök, 2 db kicsi kóstolót viszek Neked majd .... annyit szabad ....:)

      Törlés
  2. Megsütöttem, nagyon finom lett. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen a receptet!
    Nagyon finom lett!��

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...