2014. január 15., szerda

Zabpelyhes-áfonyás keksz




Tavaly év végén rengeteg aprósüteményt sütöttem, narancsos linzert, mézeskalácsot, csokis pöfeteget, .... ami éppen hogy kitartott az ünnepekre, de már réges-régen üres a kekszes dobozunk. Mi nagyon szeretjük a kekszeket kávé és tea mellé. Szinte már külön kis szertartás nálunk, hogy kiteszem a kis sütiket a forró teához, és lehet jókat beszélgetni közben. Zabpelyhes kekszet is már többször sütöttem, ez most amolyan saját recept, amit egyszer több másik receptből variáltam össze az éppen itthon található alapanyagok szerint, és olyan finom lett, hogy azóta ezt használom zabpelyhes alapreceptként. Az áfonyát ki lehet cserélni bármilyen aszalt gyümölcsre, mazsolára, kókuszreszelékre, csokidarabokra, magvakra .....stb......rengeteg a variáció. A méz helyett van amikor nyírfacukrot használok, és a fehér liszt helyett tönkölylisztet vagy más teljes kiőrlésű lisztet. Most a sima búzalisztet kevertem mandulaliszttel.



Hozzávalók :

15 dkg zabpehely ( aprószemű )
15 dkg liszt
5 dkg mandulaliszt
8 dkg méz ( vagy 10 dkg cukor, nyírfacukor )
1 csom. vaníliáscukor
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
8 dkg aszalt áfonya
15 dkg olvasztott vaj
1 tojás
2 evőkanál natúr joghurt ( Cserpes vagy Görög )
1 narancs reszelt héja (elhagyható)



Elkészítés :

A száraz alapanyagokat egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat, és jól eldolgozzuk, majd fél órára letakarva a hűtőbe tesszük.
Utána sütőpapíros tepsire diónyi golyókat formázunk egymástól 3-4 cm távolságra, majd vizes kanál hátuljával ellapítjuk ( kekszet formálunk) őket.








180 fokra előmelegített sütőben, 9-12 perc alatt készre sütjük. A színe amikor már olyan szép aranysárga, akkor jó lesz, mert ha tovább hagyjuk akkor megég az alja. Amikor kivesszük a sütőből még puha lesz, hagyni kell telesen kihűlni, akkor lesz olyan igazi kívül ropogós zabpelyhes keksz. Ebből a mennyiségből nekem 30 db nagyobb keksz lett, amiből 2 darabbal jól is lehet lakni. :)







Jó étvágyat hozzá ! :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...