Hozzávalók :
Piskótához :
2 dkg finomliszt
2 dkg holland kakaópor (cukormentes)
4 dkg kukorica keményítő
2 tojás
2 evőkanál víz
8 dkg nyírfacukor
1 csipet só
0,5 csomag sütőpor ( 6g)
Krémhez :
3 db narancs
25 dkg mascarpone
3 dl tejszín
3 evőkanál zselatin
7 dkg nyírfacukor
Tetejére:
10 dkg 70%-os diabetikus csokoládé
1 dl tejszín
Elkészítés :
Először a kakaós piskótalapot készítjük el a szokásos módon. Tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a nyírfacukorral és a 2 ek. vízzel, fehéredésig jól kikeverjük, a tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A lisztet, keményítőt, kakaót, és a sütőport egy tálba mérjük és jól összekeverjük. A sárgájás krémhez, óvatosan adagolva hozzákeverjük a tojáshabot és a lisztes keveréket, majd egy sütőpapírral bélelt 26 cm-es kapcsos tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15- 20 perc alatt tűpróbáig kisütjük.
Amíg a piskóta kihűl, elkészítjük a narancsos krémet. A narancsokat jól megmossuk ( még jobb, ha tudunk venni bio narancsot) héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. Egy tálba rakjuk a mascarponét, a nyírfacukrot, a narancshéjat, és kb. 2dl narancslét, majd ezt jól kikeverjük. A tejszínt amennyire lehet jól felverjük ( nekem soha nem lesz teljesen kemény hab) és a mascarponés krémhez öntjük. Közben a maradék kb. 1 dl narancslében feloldjuk a 3 ek. étkezési zselatint és mikróban óvatosan felmelegítjük ( nem szabad forralni !), addig amíg teljesen el nem olvad, majd a krémhez öntjük és az egészet jól elkeverjük.
Amikor a piskóta kihűlt, az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt és visszatesszük a kapcsos tortaformába, és köré teszünk egy sütőpapírcsíkot, majd a narancskrémet ( még ilyenkor kissé folyékony) beleöntjük, és pár órára vagy egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ha krém megszilárdult a tetejét bevonjuk a csoki ganache krémmel, ami úgy készül, hogy az 1 dl tejszínt felforraljuk, az apróra tördelt csokira öntjük, majd addig keverjük amíg a csoki elolvad és egynemű fényes krémet kapunk. Rásimítjuk a torta tetejére, és újra hűtőbe tesszük, amíg a csoki megdermed.
Isten éltesse az Édesanyákat !
Jó étvágyat hozzá ! :-)
Nagyon szuper a torta, nálunk csokis készült:) Hasonlítasz anyukádra nagyon, szerencsés vagy, hogy még köszöntheted:)
VálaszTörlésKöszönöm Erzsike :) mindenki mondja, sőt még a lányom is .....hárman egyformák vagyunk állítólag :)
TörlésMennyire örülhetett neki :) Trollanyunak jó a szeme, tényleg nagyon hasonlítasz Édesanyádra :)
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska :) igen, nagyon örült, főleg, hogy ebből kicsit bátrabban ehetett :)
TörlésA liszt tényleg csak 2dkg? Hihetetlen, hogy ilyen mennyiségekből egy kész tortalap megsül :)
VálaszTörlésIgen Éva, nem elírás .... 2 dkg. :) A többi a kakaópor és a keményítő. Többször kipróbált recept, bátran merem ajánlani! Jó sütögetést kívánok! :)
Törlés