2014. június 28., szombat

Málnás-gyöngyös torta



Lánykám szülinapja volt a hét elején, de most szombaton ünnepeltük, hogy mindenki ráérjen a családban. Furcsa látnom a tortán a számokat, hogy így szalad az idő, de hát ez van ... 
"öregszenek a gyerekek". :))
Szandikám kívánságára sütöttem ezt a málnás túrótortát, kidíszítve fehér cukorgyöngyökkel. Sima fehér piskótaalapra készítettem, melynek a receptjét ITT találjátok, nálunk így szeretik jobban, de a málnához nagyon jól illik a csokoládé is, ezért lehet kakaós piskótát is sütni hozzá, amelyhez ITT és ITT találtok recepteket. Így a piskóta készítését már nem írom le újra, csak a krémet és a málnazselét.
Nem szeretem a zacskós színezett zseléporokat, ezért mindig gyümölcsléből vagy ebben az esetben gyümölcs püréből, zselatinlap hozzáadásával szoktam készíteni, ami dermedés után inkább egy sűrűbb gyümölcspüré réteg, mint egy gumis zselé. A málnazselébe került egy kevés citrom, hogy kihozza a  málna szép élénk színét, ezért a túrókrémbe kicsit több cukrot tettem, ellensúlyozva a savanykás gyümölcsréteget. Egy igazán üde, könnyű nyári torta lett, mindenkinek nagyon ízlett! :)

Krém hozzávalói :

50 dkg áttört túró
50 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliáscukor
1 csomag Zselatinfix
2,5 dl tejszín
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve

Málnazselé hozzávalói :

20 dkg friss málna
3 evőkanál porcukor
3 evőkanál citromlé
4 db lapzselatin

Tetejére:

20 dkg mála
cukorgyöngy ( opcionális)

Elkészítés :

Először a piskótalapot elkészítjük a fent leírt módon, lehet akár előző nap is, ha előre szeretnénk dolgozni.

A túrókrémhez a túrót krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a mascarponét, citromhéjat, citromlevet, és jól összekeverjük. Utána adjuk hozzá a kissé felvert tejszínt és a zselatinfixet, majd legvégül a cukrot a vaníliáscukorral együtt.

A málnát a citromlével és a porcukorral botmixerrel összeturmixoljuk, majd szűrőn keresztül egy kis lábasba átpasszírozzuk, hogy ne legyenek benne a magok. Közben hideg vízbe beáztatjuk a lapzselatinokat 5 perce, majd kicsavarjuk és a málnapüréhez adjuk, majd mérsékelt tűzön kevergetve addig melegítjük ( nem szabad forralni ! ), amíg a zselatin lapok felolvadnak.

Amíg a málnapüré hűl összeállítjuk a tortát.

A tortalapot megkenjük a vastag túrókrémmel, szépen körben eligazítva az oldalát egy széles pengéjű késsel, vagy kenőlapáttal. 
A tetejét körben kirakjuk málnaszemekkel, amilyen formában szeretnénk, én körkörösen raktam, a következő sort két málnaszem közé.

Amikor a málnapüré kihűlt elkezdjük evőkanállal a torta közepétől adagolni a málnaszemek között a zselét, egészen a széléig, óvatosan, hogy ne folyjon le. Nem kell tőle félni, szépen fog terülni, de eléggé sűrű lesz, hogy ne folyjon le. Aki mégis tart tőle, hogy lecsorog az oldalán, akkor lehet úgy is, hogy visszatesszük rá a kapcsos tortakarimát, vagy körbevesszük alufóliával és úgy adagoljuk rá a zselét. 
A málnaszemek között fehér cukorgyönggyel díszítettem.





Jó étvágyat hozzá ! :-)






9 megjegyzés:

  1. Isten éltesse a lánykádat! Nagyon szemre való és finomságos tortát készítettél neki. A málnazselé nagyon jó ötlet, el is raktároztam.

    VálaszTörlés
  2. Biztos sikere volt a tortának!!!! Boldog szülinapot a "nagylánynak"! :)

    VálaszTörlés
  3. Szandikádnak szeretettel kívánok minden jót, de főleg jó egészséget, bőséget!!
    Pusssszóka indul felé ezerrel♥♥♥, de abból jusson Neked is!!

    VálaszTörlés
  4. Én is kipróbálom, Isten éltesse a "lánykát" az enyém kicsit idősebb, de Ő is imádja az ilyen tortákat üdv. Yola

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...