2014. december 26., péntek

Karácsonyi tiramisu torta


Karácsonyra készítettem ezt a piskóta alapú mutatós tiramisu tortát. Nagyon megörültem, amikor ildiKokki-nál megláttam ezt a receptet, mert egy ideje idegenkedem a nyers tojástól. Régen sokat készítettem az eredeti Tiramisu-t, a családom szerint nagyon finomra, de ez a torta most mindenkit elvarázsolt.
Azért is igyekeztem megosztani,  hogy még az év végi ünnepekre el tudjátok készíteni. A narancslikőr helyett Baileys-el vagy kávélikőrrel is lehet készíteni.

Hozzávalók : ( 26 cm-es tortához)

Piskóta :

8 db tojás
8 evőkanál cukor
8 púpos evőkanál rétesliszt
1 csipet só
1 tk. sütőpor
1 tk. vaníliakivonat

Krémhez :

500 g mascarpone
100 g porcukor
5 dl tejszín ( 30%-os állati 
1 cs. zselatinfix
2 evőkanál instant kávé + 2-3 evőkanál tej
4-5 evőkanál narancslikőr
1 citrom reszelt héja

Összeállításhoz:

250 g babapiskóta
1,5 dl erős feketekávé ( lehet bele tenni 1 evőkanál narancslikőrt is)
3 evőkanál kakaópor ( Holland cukrozatlan)

szalag a díszítéshez

Elkészítés :

8 tojásból piskótát készítünk a szokásos módon. A tojásokat szétválasztjuk a sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliakivonattal fehéredésig. A tojásfehérjét habbá verjük a csipet sóval. A lisztbe belekeverjük a sütőport. A sárgájás krémhez kanalanként belekeverjük a lisztet, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot.
Kivajazott, kilisztezett tortaformába ( nálam 23cm-es, és a körberakott piskótával együtt lesz 26 cm) öntjük, majd előmelegített sütőben 170 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, mert minden sütő más.

Amíg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet.

A mascarponét kikeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. Az instant kávét feloldjuk langyos tejben és belekeverjük a narancslikőrt, majd apránként a krémhez keverjük. A tejszínhabot a zselatinfix-el felverjük és a mascarponés krémhez keverjük.

Az összeállításhoz elkészítjük az erős feketekávét a narancslikőrrel.

A piskótalapot ketté vágjuk, a krémet három részre osztjuk. Az alsó piskótalapot, konyhai ecset segítségével bekenjük egy kevés likőrös kávéval. Erre jön az első rétek mascarpone krém. Utána következik egy sor babapiskóta, amit egyenként belemártunk a kávéba (ne ázzon szét!) és szorosan kirakjuk a tortalapot. Egy sor krém következik ismét, majd a második piskótalap, amit szintén megkenünk ecsettel a likőrös kávéval.

A harmadik rész krémből megkenjük a tortát körben és a tetejét. A maradékot sima csővel ellátott habzsákba töltjük és a torta tetejére halmokat nyomunk. Megszórjuk a tetejét kakaóporral. (Középen kihagytam egy részt ahol mintasablonnal mintát szórtam rá.)

Körberakjuk babapiskótával, és megkötjük egy szalaggal




 Jó étvágyat hozzá ! :-)


 

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...