A napközis vagy más néven menza piskóta, szerintem mindenki kedvence. Már alig vártuk a suliban, hogy ez legyen az ebéd, de a munkahelyi menzán is kedvelt sütim volt. Nem tudom manapság létezik-e, de ma valahogy eszembe jutott és a tavaszi spárgaleves után második fogásnak elkészítettem. Nem mondom, hogy hipp-hopp elkészül, kicsit munkaigényes, de mindenképpen megéri a fáradozást, ha másért nem hát nosztalgiából ! :-)
Először készítünk egy vizes piskótát, amit én nagyon egyszerűen úgy tanultam Anyukámtól, hogy ahány tojás, annyi evőkanál víz, és dupla cukor, dupla liszt, kevés sütőpor. Azért részletesen is leírom, a képen látható nagy ( 35x27cm) tepsihez való mennyiséget.
Hozzávalók :
8 db tojás
8 evőkanál víz
16 ek. cukor
16 ek. liszt
fél csomag sütőpor
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral jól kikeverjük és apránként hozzáadjuk a vizet is. A lisztet összekeverjük a sütőporral és lassan szitálva hozzáadjuk ( keverjük) a sárgájához, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, magas fokozaton kezdjük sütni kb. 5 percig, majd mérsékelt tűzön kb. 15-20 perc, amíg a teteje szép barnás nem lesz. Sütés közben a sütőt nem szabad nyitogatni, mert összeesik a piskóta, és mikor elkészül akkor is csak fokozatosan szabad kivenni. Először csak a sütőajtót résnyire, aztán lenyitjuk és pár perc múlva vesszük ki.
Az öntetnél most a legegyszerűbb változatot csináltam, és ami a leginkább hasonlít az igazi napközisre .
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és előmelegített sütőben, magas fokozaton kezdjük sütni kb. 5 percig, majd mérsékelt tűzön kb. 15-20 perc, amíg a teteje szép barnás nem lesz. Sütés közben a sütőt nem szabad nyitogatni, mert összeesik a piskóta, és mikor elkészül akkor is csak fokozatosan szabad kivenni. Először csak a sütőajtót résnyire, aztán lenyitjuk és pár perc múlva vesszük ki.
Az öntetnél most a legegyszerűbb változatot csináltam, és ami a leginkább hasonlít az igazi napközisre .
Hozzávalók :
1 csomag csokipudingpor
1 csomag vaníliáscukor
2-3 evőkanál kakaópor
8 dl tej
5 evőkanál porcukor
5 dl tejet felteszünk melegedni, majd a maradék tejet a pudingporral, kakaóval, cukorral, és vaníliával simára keverjük. A biztonság kedvéért szűrőn keresztül a felforrt tejhez öntjük és állandó keverés mellett pár perc alatt összefőzzük.
Réginek régi de a világon a legeslegjobb:))
VálaszTörlésSzerintem is :) Köszi :)
TörlésNagyon finom. :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlik! :)
Törlés