2012. június 29., péntek

Sárgabarackos gombóc


A legkedvesebb velencei szomszédasszonyomtól Marikától van a recept, aki sokszor meglepett minket vele. Évek óta ezt a receptet használom, mert annyira finom könnyű a tésztája, és elronthatatlan, ha pontosan betartjuk a mennyiségeket. Szintén a Marikától tanultam, hogy pohárral szaggassuk ki, ne kockára vágjuk, mert így egyforma méretű gombócok lesznek. Ebből a mennyiségből kb. 40 db lesz, nekem kicsit kevesebb, mert én a leeső részekből nudlit szoktam készíteni. Sárgabarackkal és szilvával egyaránt finom!  Nem mondom, hogy kis vállalkozás, de megéri a végeredmény! 😊

Hozzávalók :

    Tészta :
  • 90 dkg főtt áttört burgonya (kihűtve)
  • 30 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 1 diónyi (kb.3dkg) vaj
  • 1 csapott ek. cukor
  • 1 csipet só

    Töltelék :

  • sárgabarack
  • kockacukor (vagy fahéjas kristálycukor)
  • őrölt fahéj
    Forgatáshoz :
  • zsemlemorzsa
  • vaj
  • barna cukor
  • tetejére fahéjas porcukor 


 Elkészítés:

1.  A burgonyát enyhén sós vízben feltesszük főni, leszűrjük, majd krumplinyomón áttörjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
2. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, vajat, cukrot, sót, és jól összegyúrjuk. A tészta állaga akkor jó, ha nem ragad a kézhez. 


3. Egy nagyobb fazékban feltesszük a vizet forrni egy csipet sóval.
4. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát kb. félujjnyi vastagságra, és egy nagyobb pohárral  kiszaggatjuk. A leeső darabokból én nudlit szoktam  készíteni de lehet újra összegyúrni és kiszaggatni amíg el nem fogy a tészta.


5. A sárgabarackot kimagozzuk, és minden fél szembe egy kevés fahéjat és egy szem kockacukrot teszünk. Ha nincs otthon kockacukor, akkor egy teáskanál fahéjas kristálycukor.



6. A tészta közepébe egy szem barackot teszünk és gombócot formálunk belőle. Először összecsípjük a széleit, majd két tenyér között gömbölyítjük.



7. A gombócokat enyhén sós lobogó vízbe tesszük, és miután feljönnek a víz felszínére még 3-4 percet főzzük, hogy belül is jól megfőjön.
8. Közben egy serpenyőben vajat olvasztunk és megpirítjuk benne a zsemlemorzsát. Amikor már majdnem kész hozzáadjuk a barna cukrot és még azzal is pirítjuk kicsit.
9. A kifőtt gombócokat a pirított morzsába forgatjuk.



 Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!




9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták a gombócok! Látszik hogy érnek a barackok, két blogon is láttam barackos gombócot. Nem tudom hogy miért de én eddig csak szilvásat csináltam pedig milyen finom lehet barackkal is!

    VálaszTörlés
  2. Szia Évi ! Próbáld ki barackkal is, mert nagyon finom, ugyanúgy fahéjjal..... köszönöm, hogy tetszenek ! Szép hétvégét! puszi :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszták a gombóckáid. Szívesen elcsennék most néhányat a tányér széléről :))

    VálaszTörlés
  4. Kedves Nea !Köszönöm :) ....pont most olvastam a kovászos ubidat....hétvégén megcsinálom ! Szép napot ! :))

    VálaszTörlés
  5. Csuda finomak lehetnek a gombócok, legalább is nagyon jól néznek ki:)

    VálaszTörlés
  6. Megihlettél, 2 héttel ezelőtt ez volt az ebédünk, csak nem volt időm beírni, nagyon ízlett, rég ettünk ilyen finomat :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Roza és Vicuska ! Köszönöm:) Örülök, hogy ízlett !

    VálaszTörlés
  8. Kedves Mariann! A mostani boltban kapható krumpli már alkalmas a gombóc készítéséhez. Köszönöm előre is a választ,nagyon jól néznek ki a gombócok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, jó már hozzá ez a krumpli. Nekem tökéletes lett.:-)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...