2012. július 8., vasárnap

Kovászos uborka





Ritkán készítettem eddig itthon kovi ubit, mert ami az öcsémék boltjában kapható, finom és mindenki szereti a családban, de gondoltam azért a házi mégis csak más....... és igazam lett! 😉
Gyorsan meg is osztom a receptet, semmi extra nincs benne (se bors, se babér stb.), csak a fokhagyma talán, az is csak aki szereti ízlés szerint, de amúgy hagyományos klasszikus nagyanyáink-féle kovászos ubi. Nálunk egész nyáron így vagy úgy, de nem fogyhat ki a hűtőből !


Hozzávalók : ( 5 literes üveghez)
 
 

 
2,5-3 kg kovászolni való uborka
3 l víz
3 ek. só (púpos)
2 csokor száraz kapor
4-5 gerezd fokhagyma (opcionális)
kenyér a tetejére



Elkészítés:

Az uborkákat jól megmossuk, ha szükséges lekeféljük a kis szúrós tüskéit, levágjuk a végeit, és mindkét oldalon átlósan bevágjuk. Nem végig, hogy ne essen szét, de hogy könnyen szét lehessen szedni és belül is jól átjárja a lé ...., ahogy nyíregyházi unokatestvéremtől Adéltól tanultam.




Közben föltesszük forrni a vizet a sóval és hagyjuk langyosra hűlni.
Az üveg aljára teszünk egy csokor összehajtott száraz ( virágos) kaprot, és elkezdjük szépen körbe belerakni az uborkát míg el nem fogy.



 
A közepébe beleszórjuk a fokhagymákat, és a tetejére szintén egy nagy csokor kapor. Utána ráöntjük a sós vizet, hogy teljesen ellepje.
Végül mehet rá a kenyér csücske, vagy egy nagyobb szelet, tetejére egy kistányér.



Napos helyre tesszük ( ablakba, erkélyre, kertbe ...) és 2 - 3 nap múlva kész. Ebben a hőségben, az enyém 2,5 nap alatt megérett. Vigyázni kell nehogy tovább maradjon, mert akkor megpuhulnak az uborkák. A kenyeret mindenképpen le kell róla venni a 3. napon, és ha még nem elég érett akkor lehet hagyni még egy kicsit.





Amikor elkészült, leszedjük róla a kenyeret, kaprot és a levét leszűrjük, üvegbe, vagy jól záródó dobozba a hűtőbe tesszük.





Finom roppanósan érett.

 Jó étvágyat hozzá ! :-)

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...