2012. július 26., csütörtök

Almás pite / lepény





Kedvenc családi sütink ez az almás lepény, anyukám receptje szerint. Soha nem tudom eldönteni, hogy lepénynek vagy pitének kell nevezni, ezért írtam mindkettőt. Próbáltam már utána járni mi a különbség, de nem lettem okosabb.  A lényeg, hogy ebből az omlós tésztából más töltelékkel is készíthetünk pitét, pl. mákkal, meggyel, túróval ....., és az almatöltelék alá tehetünk pl. darált diót is, de mi csak így simán fahéjjal szeretjük a legjobban. :)Természetesen aki nem szereti, illetve nem tejérzékeny, az a margarint lecserélheti vajra, de én most az eredeti receptet osztom meg.




Hozzávalók:

Tésztához : 

50 dkg liszt
25 dkg Ráma margarin
10 dkg cukor
1 poharas (kicsi) tejföl
1 csom. vaníliáscukor
1 csom. sütőpor
1 egész tojás+2 tojás sárgája


Töltelék:

2,5 kg savanykás ( Idared) alma
fél citrom leve
cukor  ( ízlés szerint )
1 tk. őrölt fahéj

Megkenéshez:

1 egész tojás

Elkészítés:

Először az almát lereszeljük nagy lyukú reszelőn, meglocsoljuk a citromlével és kb. 10 perc alatt megpároljuk. Ízlés szerint cukrozzuk (lehet édesítővel is) és belekeverjük a fahéjat. Amíg hűl az alma, összeállítjuk a tésztát.



A lisztben elmorzsoljuk a Rámát a két tenyerünk között, utána az összes többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Jó ha van időnk pihentetni a tésztát, mert akkor könnyebben nyújtható (ez minden tésztára igaz), de nem muszáj várni. Két cipóba osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk az egyik lapot, majd sütőpapíros vagy vajazott tepsibe rakjuk (kb. 40x28).



Egyenletesen eloszlatjuk rajta az almatölteléket, szórhatunk alá egy kis zsemlemorzsát ha túl lédús az alma, és a tészta másik felével beborítjuk. Körben a széleit lenyomkodjuk, villával végig megszurkáljuk, hogy ki tudjon jönni a gőz, végül egy felvert tojással megkenjük. Villával mintákat húzhatunk a tésztába.
Előmelegített sütőben, közepes lángon (170 fok) 25-30 perc alatt megsütjük, amíg szép piros lesz a teteje.




Jó étvágyat hozzá ! :-)
 
* A régi ( rossz minőségű) képekből párat lecseréltem, a recept változatlan.
 
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...