2012. július 10., kedd

Citromos-fahéjas almatorta


Egy kedves régi barátnőmtől Anditól kaptam ezt a finom almatorta receptet. Eredetileg tojásfehérjehab van a tetején, hullám formában rákenve és kissé megsütve, de ebben a hőségben ezt kihagytam és csak mandulaforgácsot szórtam a tetejére. Hűvösebb időben majd megsütöm a habos változatot is, és megosztom veletek. Kissé munkaigényes, főleg a sok almapucolás és szeletelés miatt, de állítom megéri a fáradozást, mert egy nagyon könnyű inkább gyümölcs mint tészta, illatos citromos desszert.

Hozzávalók :

Tészta:
25 dkg liszt
20 dkg cukor
1 db tojás
15 dkg vaj
1 csipet só 

Töltelék:
1,8-2 kg alma (pucolva)
1 citrom leve
450ml almalé ( pl. Sió dobozos)
3 csomag Dr.Oetker vanília főzős pudingpor
1 nagyobb fahéjrúd
3 evőkanál zsemlemorzsa
szeletelt mandula a tetejére

Elkészítés:

A lisztet, 7,5dkg cukrot, csipetnyi sót, tojást és a vajat linzertésztává gyúrjuk, majd alufóliában a hűtőben kb. 1 órát pihentetjük.


Az almát megpucoljuk,  kis szeletekre vágjuk és a citrommal meglocsoljuk.
300 ml almalevet, 12,5dkg cukorral és a fahéjrúddal felforralunk, a darabolt almát hozzáadjuk és kb.10 percig pároljuk.
Az almát lecsöpögtetjük, közben a levét felfogjuk és az edényben felforraljuk.
A pudingport 150ml almalével csomómentesen elkeverjük és kevergetés közben a felforralt léhez öntjük, majd a darabolt almákat óvatosan belekeverjük és hagyjuk kihűlni. (a fahéj rudat kivesszük)




A tésztát kinyújtjuk és egy kivajazott 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk vele. A tésztát villával megszurkáljuk és rászórunk az aljára 3 evőkanál zsemlemorzsát.




Az almatölteléket a tésztára simítjuk és előmelegített sütőben (175C) kb. 45-50 percig sütjük. A mandulát félidőben szórjuk rá, mert különben nagyon megég.




A tortát a formában hagyjuk kihűlni, hogy a töltelék teljesen megszilárduljon.



 Jó étvágyat hozzá ! :-)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...