2013. január 14., hétfő

Angyalkalács - csokipudinggal



Nagyon sokat és sokfélét sütöttem az ünnepek alatt, több recept is feltöltésre vár a blogra. Ezt a kalácsot sem ma sütöttem, csak most van időm megírni a receptet, a minden rosszban van valami jó alapon, mivel kényszerpihenőn vagyok a lábammal.
Tücsök-Bogár blogján találtam ezt a kalácsot, amikor a tojásfehérje felhasználásra kerestem recepteket, mert a sok linzersütésnél megmaradtak a fehérjék amiket lefagyasztottam későbbi felhasználásra. Nemcsak mutatós a hófehér (angyali) foszlós kalács, de nagyon finom is a krémes csokoládékrémmel. Engem már a neve is megfogott, mert mindent szeretek ami angyali ..... :-)

Hozzávalók :

A tésztához:
45 dkg finomliszt
10 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
2 dl tej
3 tojásfehérje
1 evőkanál olaj
A töltelékhez:
10 dkg vaj
2 evőkanál kakaópor
12,5 dkg cukor
1 cs. főzhető csokoládés pudingpor
2,5 dl tej
A kenéshez:
1 tojássárgája + 1 ek.víz

Először a krémet készítjük el. Felolvasztjuk a vajat, beleöntjük a csomómentesen elkevert pudingport a kakaóval, tejjel és a cukorral, és lassú tűzön sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni.


Kimérjük egy tálba a lisztet, közepébe beleszórjuk a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük a langyos tejjel. Hagyjuk az élesztőt (5 perc) felfutni, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét és az olajat, és jól kidagasztjuk a tésztát.



Két cipót formálunk a tésztából, és pihentetés nélkül két téglalapra nyújtjuk.


Megkenjük a közben kihűlt csokikrémmel, és hosszanti oldalánál feltekerjük. Után a két tekercset lazán összefonjuk, és meleg helyen fél órát kelesztjük, majd megkenjük vízzel elkevert tojássárgájával.



Sütőpapírral bélelt tepsiben szép pirosra sütjük. Az eredeti recept kenyérsütőformát ír, abban biztos jobban megtartja a formáját, de szerintem így sütőlapon is szép lett.



Jó étvágyat hozzá ! :-)

Facebook-on itt tudtok csatlakozni hozzám.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, és annyira finom lehet. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól néz ki!!!! Ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildikó ! Az angyalkalács azért angyalkalács, mert a fehér szín dominál benne, fehér a tésztája, és szerintem bőven elég bele ez a töltelék is, de persze bátran tegyél bele többet, mindenki ahogy szereti ! Jó sütögetést kívánok ! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...