2013. május 26., vasárnap

Töltött gömbcukkini kaporszósszal

A múlt héten láttam először gömbcukkinit, és annyira megtetszettek, hogy ez lett a vasárnapi ebédünk. Darált húsos töltelékkel készítettem a tetején tejföllel, sajttal és egy karika paradicsommal. Ízre ugyanolyan mint a hosszúkás testvére, de látványra nekem sokkal jobban tetszenek a kis sapkájukkal.:)

HOZZÁVALÓK :

6 db gömbcukkini ( vegyesen zöld, sárga )
50-60 dkg darált hús ( nálam most disznócomb, de lehet csirke, pulyka stb... )
10 dkg bacon szalonna ( kockára vágott )
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, majoranna, pirospaprika
1 bögre rizs
1 kis pohár tejföl
10 dkg reszelt sajt

A szószhoz :

2 nagy csokor kapor
250ml tejszín
1 pohár tejföl
5 dkg vaj
liszt
só, kevés cukor, kevés ecet, pici bors


ELKÉSZÍTÉS :

A cukkinik tetejét levágjuk, belsejét karalábévájóval kikaparjuk és enyhén besózzuk. Egy kivajazott jénai tálba rakjuk, ( a kalapokat mellé ) kevés vizet öntünk alá és sütőben előpároljuk.
Közben elkészítjük a tölteléket : bacont lepirítjuk, hagymát apró kockára, majd üvegesre pároljuk, utána a darált húst fehéredésig sütjük, befűszerezzük és kevés vízzel készre főzzük.
A rizst külön edényben a szokásos módon megfőzzük, majd a kész darált húshoz keverjük. Ezzel a masszával megtöltjük a félig megpárolt cukkiniket.




A tetejükre egy-egy evőkanál tejfölt teszünk, majd egy karika paradicsomot és a reszelt sajtot. Vissza tesszük a sütőbe és készre sütjük, amíg a sajt a tetején szép piros lesz.


Ha elkészült vissza tesszük s tetejére a kalapkákat és kaporszósszal tálaljuk.

Kaporszósz :

Vajon világos rántást készítünk, beleszórjuk az apróra vágott kaprot, majd felengedjük a tejszínnel elkevert tejföllel, majd ízesítjük. Só, pici bors, kevés cukor, kevés ecet ..... ízlés szerint.

Jó étvágyat hozzá ! :-)







2 megjegyzés:

  1. Nagyon cukik, imádom a cukkinit, és ezek a gömböcskék olyan jól néznek ki:) Sajnos itt még nem láttam, kénytelen leszek magam megpróbálni a termesztését.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Erzsike :) ...ha közelebb lennél szívesen küldenék Neked !

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...